Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Люди (російського) миру». Як в Україні готують нову ініціативу Московського патріархату

    21 вересня у Святогірській лаврі на Донеччині має відбутися форум «Люди миру». Його активно готує Російська православна церква в україні (так звана «УПЦ МП»), подаючи як ініціативу, що допоможе досягти миру на Донбасі. Проте форум, як ми вже писали раніше виявився наповнений проросійськими кадрами, та фаворитами Путіна. Так РПЦвУ залучила до форуму «Люди миру» журналіста, який вважає, що «мутований націоналізм» призвів до розколу суспільства. Також до оргкомітету форуму РПЦвУ «Люди миру» увійшов співак, нагороджений Путіним. Водночас сам намісник Святогірської лаври, де РПЦвУ проведе форум «Люди миру», вважає, що війну почала Україна.
    «Церква може бути посередником», — такі заяви на початку року лунали від тодішнього радника секретаря РНБО Сергія Сивохо. Він саме готував свою Платформу примирення й переконував, що церква «завжди була помічницею та вирізнялася миротворством». Згадував при цьому Святогірський монастир.
    Миротворча діяльність Сивохо провалилася. Після презентації Платформи примирення в березні його звільнили з РНБО — і він зник з інформаційного порядку денного.
    Але до ідеї повернулися.
    Наприкінці літа вже сама РПЦвУ виступила з «миротворчою ініціативою». 17 серпня там ухвалили рішення провести міжнародний форум «Люди миру». Ще через два тижні презентували організаційний комітет форуму.
    «Ініціатива церкви в тому, щоб залучити до процесу переговорів громадянське суспільство… Це одна зі сходинок на шляху до досягнення миру в Україні», — розповів на презентації в Києво-Печерській лаврі керівник справами УПЦ МП митрополит Антоній (Паканич).
    До організаційного комітету увійшли присутні на презентації рок-музикант Олег Карамазов, лікар, ієрей РПЦвУ Ростислав Валіхновський, журналіст Костянтин Стогній, культуролог Юрій Молчанов. Також згадали про залучення лікаря Бориса Тодурова, боксера Олександра Усика та інших.

    Російський радіоведучий Сєва Новгородцев (згори) та український культуролог Юрій Молчанов (внизу) в етері медіапроєкту «Люди» на 112 каналі
    Фото: 112 канал

    Цікаво, що майже всі члени оргкомітету — учасники медіапроєкту «Люди», який почали транслювати в етері 112-го телеканалу ще наприкінці квітня. За цей час вийшло 18 програм. Щопонеділка учасники проєкту протягом майже двох годин обговорювали різні події в Україні та світі.
    112-й канал входить у пул медіа, які пов’язують із Віктором Медведчуком. Окрім них (112-й канал, ZIK, NewsOne), на презентації форуму в Києво-Печерській лаврі також були телеканали «НАШ» (Євген Мураєв), «Інтер» (Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін), «Україна 24» (Рінат Ахметов). Отже, інформаційну підтримку цій миротворчій ініціативі надають лише медіа проросійських політиків.
    Однак представники організаційного комітету заперечують зв’язок із політиками. «Форум ініціює церква, він аполітичний. За цим заходом не стоїть жодна сила в Україні. Ми однаково радіємо всім політикам, які націлені на мир. І однаково опонуємо всім політикам, які пропагують війну», — заявив на презентації Юрій Молчанов. У своїй фейсбук-стрічці він активно виступає проти Православної церкви України, проукраїнських ідей, а прихильників попереднього президента Петра Порошенка називає «порохосектою».
    Колишній заступник голови СБУ Віктор Кононенко запевняє hromadske, що розмови про необхідність початку діалогу між простими людьми — це «улюблена тема Медведчука».
    Також на презентації лунали заяви, що врегулювання конфлікту на Донбасі державними діячами провалилося. «Якщо політики не можуть вирішити, тоді повинні вступати громадські інституції», — заявив Костянтин Стогній.
    Український журналіст Костянтин Стогній в етері медіапроєкту «Люди» на 112 каналі
    Фото: 112 канал

    З цим не погоджується представник України в тристоронній контактній групі Сергій Гармаш. «Не можна говорити, що політична ініціатива себе вичерпала. Це тривала справа. Немає термінів, які могли б визначити ефективність чи неефективність політичного процесу», — заявив Гармаш у розмові з hromadske.
    Також його здивувала теза, нібито церква може вплинути на завершення війни. Гармаш звернув увагу на зв’язки учасників цієї ініціативи з Росією. Особливо на заплановане місце проведення форуму — Святогірську лавру.
    «Це суто проросійський захід, який організований афілійованою з РПЦ (Російська православна церква — ред.) церквою та відбудеться в проросійському місці. Ми чудово пам’ятаємо розповідь Гіркіна про те, що вся його особиста охорона під час захоплення Слов’янська складалася з послушників Святогірської лаври», — нагадує Гармаш.
    На думку представника України в ТКГ, артисти, спортсмени чи медики, які долучаються до форуму, можуть погано орієнтуватися в політичних нюансах. Тому й не бачать проросійського спрямування заходу. Якби церква справді прагнула порозуміння між українцями, то покликала б на форум представників патріотичних спільнот і добробатів.
    Олександр Авдюгін дає інтерв’ю журналістам
    Фото: Олександр Авдюгін / Facebook

    Форум «Люди миру» пройде у Святогірській лаврі 21 вересня — якраз у розпал кампанії місцевих виборів. Тези, заклики та рішення форуму можуть бути використані як на виборах, так і після них.
    «Імовірна загроза полягає ось у чому: коли ОПЗЖ отримає більшість у місцевих радах, її представники можуть наухвалювати рішень щодо налагодження зв’язків з прикордонними районами Росії. Такі випадки в нас уже були», — пояснює hromadske Кононенко.
    Він підсумовує, що зараз Росія намагатиметься всіляко захистити ініціативу УПЦ МП. Натомість українська влада повинна реагувати. Тож усе це може нести загрозу відновлення гострого конфлікту.
    Автор: Олексій Братущак. Джерело: hromadske.ua

    Найсвіжіше

    Популярне