Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Кремль і Сербський Патріархат розпочали спільний пресинг президента Сербії Вучича

    На початку вересня вересня намітився серйозний прогрес у відносинах між Сербією та Косово. Лідери країн відвідали з офіційним візитом Вашингтон, де у присутності президента США Дональда Трампа, підписали історичну угоду про економічну співпрацю.
    «Якщо домовленості президента Сербії Олександра Вучича і прем’єр-міністра Косова Авдуллаха Хоті будуть реалізовані, то їх наслідки можуть призвести до скорочення впливу Росії на Балканах», – пише проросійське інформаційне агенство «112 канал».
    Оглядач Георгій Кухалейшвілі зазначив, що це може мати негативні наслідки і для України: «Росія може запропонувати в рамках «нормандської четвірки» розроблену в США модель економічної нормалізації відносин Сербії і Косова як альтернативу мінським угодам, які не працюють на Донбасі. У цьому разі Росія не стане виводити підконтрольні збройні формування з ОРДЛО, повертати Україні контроль над протяжною ділянкою державного кордону, а Київ буде розвивати торговельно-економічні відносини із сепаратистськими режимами «ДНР» і «ЛНР» без визнання їх незалежності».
    В Росії пішли ще далі. Офіційний представник Міністерства закордонних справ Російської Федерації Марія Захарова наважилась публічно образити президента Сербії Вучича. На власній сторінці Facebook вона порівняла позу сербського лідера під час перебування і Білому домі з кадрами допиту героїні Шерон Стоун у фільмі «Основний інстинкт».

    Світлина від Maria Zakharova.
    Світлина від Maria Zakharova.
    Фрагмент фото з допису Марії Захарової у Фейсбук

    Підлив масла у вогонь і Предстоятель Сербської православної церкви (СПЦ) Патріарх Іриней (Гаврилович). На догоду Кремлю він заявив: «Єдине, з чим погодяться у Сербській Православній Церкві, це те, що Косово є частиною Сербії». Про це пише «raskolam.net» з посиланням на «orthodoxtimes».
    «Це абсолютна позиція Церкви, і тут не буде змін. Якщо нас хтось запросить та дасть шанс, ми долучимось до розмов про Косово. Якщо ні, ми будемо уважно спостерігати за процесом», – сказав Патріарх Іриней (Гаврилович).
    Як бачимо, СПЦ, як інструмент тиску на владу та організатора масових протестів, було випробувано в Чорногорії. Зараз настав час використати її у такій якості безпосередньо на території самої Сербії. Предстоятель релігійної організації хоч і не прямо, але досить чітко висловився проти тих кроків, що були зроблені у Вашингтоні і слова його однозначно вписуються у риторику Кремля.
    І якщо тиск церковної структури на політичну ситуацію поки лишається поза увагою сербської влади, то відповідь «маневри» російських чиновників не змусила на себе довго чекати.
    Президент Вучич назвав репліку Захарової примітивізмом. В Уряді та оборонному відомстві Сербії також наголосили, що Захаровій має бути соромно за пост у соцмережі.
    Пізніше стало відомо, що Сербія офіційно відмовилась брати участь у спільних військових навчаннях «Слов’янське братство». Навчання мали пройти у Білорусі за участі військових держави-господаря, Російської Федерації та Сербії. Повідомляється, що у зв’язку з подіями в Білорусі Сербія відмовилась направляти військовий контингент для участі в навчаннях.
    І поки Сербія лиш починає вчитись протидіяти механізмам впливу Росії, Кремль все більш зухвало використовує власні важелі, зокрема СПЦ, для дестабілізації ситуації на Балканському півострові.

    Найсвіжіше

    Популярне