Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Вимушені переселенці направили уряду пропозиції щодо захисту прав українців Криму

    Учасники заходів в Києві до Дня захисту прав українців Криму направили органам влади України пропозиції щодо захисту прав кримських українців, яких вони вважають «однією з двох найбільш дискримінованих етнічних спільнот» анексованого Кримського півострова.
    «… дискримінаційна політика держави-агресора на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя по відношенню до громади етнічних українців Криму направлена ​​на поступову їх асиміляцію. Окупанти систематично використовують для цього широкий арсенал засобів – від агресивного інформаційно-психологічного тиску на носіїв української ідентичності до їх кримінального переслідування і позасудових розправ», – йдеться у зверненні до уряду, передає Крим.Реалії.
    Автори звернення стверджують, що Росія «незаконно ліквідувала українські громадські та політичні організації, вже знищила на тимчасово окупованій території українську освітню та мас-медійну інфраструктуру, штучно відрізала кримчан від освітнього та інформаційного простору України, систематично переслідує ПЦУ та інші конфесії, прихожанами яких є переважно етнічні українці».
    Зокрема, владі України пропонується розробити програму заходів «щодо задоволення етнокультурних потреб і захисту прав громади етнічних українців, визначити їх правовий статус як «меншість в меншості», утворюючи Фонд деокупації та реінтеграції Криму, передати у власність ПЦУ приміщення собору св. Володимира і Ольги в Сімферополі, які зараз незаконно захоплює окупаційна влада, випускати інформаційні та наукові продукти про цю спільноту і для неї».

    Найсвіжіше

    Популярне