Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Конференція католицьких єпископів: Заборона на в'їзд предстоятеля суперечить законам Білорусі й провокує напругу

    Конференція католицьких єпископів в Білорусі висловила глибоку стурбованість у зв’язку з віроломною відмовою на в’їзд у Білорусь главу білоруських католиків архієпископу і митрополиту Тадеушу Кондрусевичу і сподівається на швидке вирішення цього інциденту.
    «Неприпустимо, що єпископ Католицької Церкви, який є пастирем доручених йому віруючих, позбавлений можливості перебувати у власній єпархії і нести в ній служіння, довірене йому Святішим отцем Франциском», — йдеться в заяві конференції, розміщеній 2 вересня на офіційному сайті Католицької Церкви в Білорусі, повідомляє credo.press.
    «Заборона на в’їзд в країну архієпископу Кондрусевичу, який є громадянином Республіки Білорусь, Конференція католицьких єпископів вважає таким, що суперечить чинному законодавству», — підкреслюють римо-католицькі єпископи.
    На їхню думку, ці та подібні дії органів влади не сприяють розбудові конструктивних відносин між державою і Католицькою Церквою і «не служать зняттю напруженості і подолання глибокого поділу в суспільстві».
    Конференція католицьких єпископів в Білорусі висловила надію, що відмова архієпископу Кондрусевичу у в’їзді в країну є «лише прикрим непорозумінням, яке незабаром буде вирішене, а подібні інциденти не матимуть місця в майбутньому». Єпископи просять духовенство і мирян старанно молитися про швидке повернення єрарха на батьківщину.
    Заява написана від імені віце-голови Конференції католицьких єпископів в Білорусі єпископа Олександра Кашкевіча і генерального секретаря конференції Йосипа Станєвскі.
    Інцидент на польсько-білоруському кордоні мав місце 31 серпня. Наступного дня Аляксандр Лукашенко, який вважає себе легітимним президентом, заявив, що Кондрусевич не був пропущений з Польщі, оскільки «отримав завдання на польській стороні». Подібну підставу для недопуску на територію Білорусі її громадянина законодавством Білорусі не передбачено. Прикордонний комітет Білорусі відмовився коментувати заборону на в’їзд глави білоруських католиків.

    Найсвіжіше

    Популярне