Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Зеленський нагородив орденом "За заслуги" ІІ ступеня митрополита-сепаратиста з Закарпаття

    З нагоди 29-ї річниці Незалежності України президент Володимир Зеленський видав низку указів, якими відзначив близько 500 осіб державними нагородами, почесними званнями, черговими військовими та спеціальними званнями й рангами.
    Представники різних конфесії також отримали державні нагороди. Від Православної церкви України орден “За заслуги” І ступеня отримали архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон (Руслан Процик), і митрополит Сімферопольський і Кримський Климент (Павло Кущ), а духовник Херсонської єпархії Даміан (Петро Замараєв) був нагороджений орденом “За заслуги” ІІ ступеня. Від церкви Московського патріархату орден “За заслуги” ІІ ступеня отримав єпископ РПЦвУ у Мукачеві Феодор (Олександр Мамасуєв). Таким же орденом був нагороджений і головний рабин Києва Йонатан Беньямін Маркович.
    Видання “Закарпаття онлайн” уточнює, що Олександр Мамасуєв отримав орден за “значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм”.
    Нагородження Мамасуєва обурило релігієзнавця Андрія Ковальова. У своєму дописі в соціальних мережах він відмітив: “очевидно Зеленський високо оцінив активну підривну роботу Мамасуєва проти Незалежності України, активне сприяння сепаратизму на Закарпатті”.

    Світлина: “Закарпаття онлайн”

    Ковальов заявив, що Мамасуєв насправді “лідер закарпатських сепаратистів” і нагадав, що “він координує діяльність так званих «русинських сєпаратистів»”, зокрема в його структурі працює так званий “отець” Дмітрій Сідор засуджений у 2012 році за сепаратизм“.
    Дмітрій Сідор очолює екстремістську і сепаратистську організацію “Сьойм подкарпатскіх русінов”, яка фінансується урядовим благодійним фондом Російської Федерації “Русскій мір”.
    Олександр Мамасуєв не приховує свої симпатії і відкрито демонструє свою підтримку Сідору.
    Так у липні 2014 року “громадськість Закарпаття була приголомшена новиною про те, що під час божественної літургії в Ужгороді (в районі залізничної лікарні) Високопреосвященнійший Феодор (Мамасуєв), архієпископ Мукачівський і Ужгородський УПЦ МП урочисто нагородив настоятеля ужгородського кафедрального собору протоієрея Дмитра Сидора другим хрестом з прикрасами”, – повідомило видання “Закарпаття онлайн” з посиланням на спільноту “За Єдину Помісну Церкву”.
    При цьому, владика Феодор (Мамасуєв), порушуючи церковний етикет, “привселюдно оголосив про те, що з моменту вручення другого хреста з прикрасами, головний сепаратист і державний злочинець протоієрей Дмитро Сидор повинен стояти другим, після секретаря Мукачівської єпархії при всіх богослужіннях та інших урочистих церковних заходах”, – зазначив закарпатський сайт.
    А щодо “державного будівництва” – Олександр Мамасуєв вперто будує на ввіреній йому території свій маленький “Русскій мір”. Наприклад, за повідомленням РІСУ, у 2011 року він заборонив духовенству Мукачівсько-Ужгородської єпархії носіння грецьких риз (одяг священнослужителя, який застосовується під час богослужіння) та грецьких головних уборів (скуфії, камилавки та клобуки для монашествующих). І в примусовому порядку запровадив носіння богослужбового одягу виключно російського обряду – ризи, камилавки і т.д.
    А 4 роки тому Мамасуєва викликали до Москви для безпосереднього інструктажу – на зимову сесію Священного Синоду РПЦ з вересня 2015 по лютий 2016 рр.
    Скріншот: “Закарпаття онлайн”

    Найсвіжіше

    Популярне