Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    150 прикарпатських дерев’яних церков потребують негайного ремонту і руйнуються

    На Прикарпатті руйнуються церкви зі списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. За попередніми розрахунками, потрібно 150 мільйонів гривень на реставрацію 150 церков, які поступово руйнуються.
    Про це повідомляє РІСУ з посиланням на Суспільне Карпати.
    Обласне управління Івано-Франківської ОДА, починаючи з 2010-го, щороку подавало клопотання до Міністерства культури України щодо фінансування на реставрацію. Проте там повідомили, що, відповідно до державних програм, фінансуватимуть лише ті пам’ятки, які знаходяться в межах заповідників і входять до сфери управління Мінкульту.
    У 2006-2008 роках за гроші з держбюджету ремонтували храми, які належать до культурної спадщини національного значення.
    Серед них – церкву Зішестя Святого Духа в Рогатині, церкву Святого Миколая XVI-XVII століття у Кліщівні, церкву святого Миколая XV століття в селі Чесники, церкву Святого Василія Великого (1733 рік) у селі Черче Рогатинського району; церкву Благовіщення (1587) в Коломиї, костел Непорочного зачаття Пречистої Діви Марії 1760 року в Городенці, Домініканський костел (1661) у селі Чернелиця Городенківського району, римо-католицький костел – Станіславська колегіата (1703) в Івано-Франківську.
    У 2009-му році ремонтні роботи у храмах припинили через відсутність фінансування з держбюджету.
    У 2015-му році обласна рада затвердила цільову програму паспортизації пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення Івано-Франківської області на 2016-2020 роки.
    У 2019-му році з обласного бюджету в Рогатині профінансовано церкву Зішестя Святого Духа на суму 300 тисяч. У цьому ж році депутати виділили субвенцію 100 тисяч гривень Нижньовербізькій ОТГ на наукове обстеження церкви Різдва Пресвятої Богородиці.
    Загалом, на реставрацію рогатинської церкви Зішестя Святого Духа (1598 р.), яка внесена до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, передбачено 13 мільйонів гривень до 2027-го року.
    Також у планах управління – виготовити проєктно-кошторисну документацію ще на один храм, який внесений до Списку ЮНЕСКО, – церкву Різдва Пресвятої Богородиці 1808-го року у селі Нижній Вербіж Коломийського району.
    У 2020-му році заплановано паспортизувати 53 пам’ятки, серед яких і церкви.
    До слова, всього на Прикарпатті під охороною держави перебуває 587 об’єктів культурної спадщини сакральної архітектури. З них – 122 церкви культурної спадщини національного значення, 465 – місцевого.
     

    Найсвіжіше

    Популярне