Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Києві митрополит ПЦУ очолив молитовне вшанування пам'яті кримчан-захисників України

    У Києві в п’ятницю, 28 серпня, митрополит Православної Церкви України Климент (Кущ) очолив молитовне вшанування пам’яті кримчан-захисників України, які загинули на Донбасі, і одного з лідерів кримських українців часів Української революції 1917-1921 років Павла Горянського. Церемонія відбулася на території історико-меморіального Лук’янівського заповідника біля могили Павла Горянського і була присвячена Дню захисту прав української громади Криму.
    Про це повідомляє Крим.Реалії.
    Ветеран АТО з Криму Сергій Вікарчук зачитав прізвища кримчан-захисників України, які загинули у війні на Донбасі. Митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент відслужив по них Божу службу.
    Голова Оргкомітету з упорядкування місця поховання Горянського, кримський історик і політичний аналітик Андрій Іванець розповів про проєкт пам’ятника та перебіг збору коштів. За його словами, на виготовлення та установку пам’ятника необхідно 4 тисячі доларів, за останні тижні вдалося зібрати понад тисячу доларів.

    Фото: Крим.Реалії

    На заході був присутній також представник президента в АРК Антон Кориневич, колишній координатор «кримського євромайдану» Сергій Мокренюк, колишній політв’язень Кремля з Криму Володимир Балух.
    «Є всі шанси, щоб ця дата закріпилася. Знаки та символи правлять світом, а не слово і закон. Дуже вдала дата, кінець серпня, кінець літа. Павло Горянський закладав у своїй діяльності цінності. І зараз незаслужено закинута його могила. Це символізм відновлення могили. Нехай і не масово, але кримські українці об’єднуються навколо цієї фігури, цієї події. Тому я вважаю, що це, дійсно, та дата, яка повинна відзначатися. Особливо, коли відновиться історична справедливість, і ми повернемося до Криму – це буде офіційне свято на рівні (Автономної – КР) Республіки Крим», – сказав Володимир Балух.
    День захисту прав української громади Криму відзначається громадськістю 28 серпня, починаючи з 2017 року, в пам’ять про з’їзди українців Криму 1918 і 1919 рр., які проходили наприкінці серпня.
    Павло Горянський – політичний діяч, педагог, журналіст, фахівець бібліотечної справи. Був головою Крайової української ради у Криму у 1918-1920 роках, а також консулом УНР в Ялті.
    Нагадаємо, митрополит Епіфаній закликав робити все можливе, щоб повернути Крим в Україну. Також ПЦУ організувала зустріч щодо захисту вірян в Криму за участі представників ООН та дипломатів.
    Фото: Крим.Реалії

    Найсвіжіше

    Популярне