П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Полтаві презентували книгу «Капелани. На службі Богу і Україні»

    До Дня пам’яті захисників України у Полтавському краєзнавчому музеї презентували книгу Українського інституту національної пам’яті «Капелани. На службі Богу і Україні».
    Презентація пройшла у межах проекту краєзнавчого музею «Капелани-духовний щит України», повідомили на Facebook-сторінці Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА.
    Участь взяли заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Православної церкви України владика Федір, капелан ПЦУ, поліцейський Роти конвойної служби ГУ Національної поліції в Полтавській області, один з оповідачів книги Сергій Сущенко, капелани Збройних Сил з ПЦУ та УГКЦ.
    Нині військові, які побували на війні, потребують психологічної підтримки, наголосив капелан ПЦУ Сергій Сущенко.
    «Зараз у військовослужбовців, які пройшли війну поранені душі, вони потребують психологічної підтримки, але на жаль на сьогодні немає офіційної капеланської служби, станом на зараз іде робота над створення такої. Крім того, капелан може бути об’єднуючою ланкою між громадою та поліцією. Тільки об’єднавшись ми зможемо створити державу», — розповів отець Сергій.
    Благословити й привітати з презентацією книги авторів та капеланів завітав єпископ ПЦУ Федір.
    «На жаль ми належимо до покоління, яке знає що таке війна. Пандемія коронавірусу показала що наша держава – це наша домівка, й нашу домівку ми повинні берегти, плекати й захищати», — наголосив він.
    У книзі «Капелани. На службі Богу і Україні» йдеться про особливості капеланського служіння на фронті під час протидії російській агресії, а також окреслюються етапи інституційного становлення капеланства у війську. До видання увійшли спогади 13 капеланів.
    Спогади військових капеланів були записані з травня 2018 до червня 2019 року в межах проєкту Українського інституту національної пам’яті «усна історія АТО». Загалом у проєкті взяли участь 35 військових капеланів, кожен з яких розповів власну історію служіння в цій війні. Укладачі книги співробітники Українського інституту національної пам’яті Тетяна Ковтунович і Тетяна Привалко.

    Фото: np.pl.ua

    Найсвіжіше

    Популярне