П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ відреагували на почитання Сагайдачного як святого: Який він святий, якщо напав на «святе» – Москву?

    У РПЦвУ заперечують почитання гетьмана Петра Сагайдачного як святого, тому що він у XVII столітті ходив із запорожцями на Москву і взяв її в облогу. «Ні про яку святості Петра Сагайдачного не може бути й мови. Чого вартий тільки похід на Москву влітку 1618-го, коли 20 тисяч запорожців на чолі з Сагайдачним рушили через Лівни на Москву, захопивши по шляху Путивль, Рильськ, Курськ, Валуйки, Єлець, Лебедосновмиянь, Данков, Скопин, Ряжськ», – обурюється митрополит Запорізький РПЦвУ Лука.
    Нагадаємо, Православна Церква України на своєму Синоді, який відбувся 21 серпня в Києві, вирішила відновити вшанування князя Мстислава Великого та Петра Конашевича-Сагайдачного як святих угодників Божих.
    Чотириста років тому – восени 1618 року – під час польсько-московської війни до Москви підійшло Військо Запорізьке на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним. Яке перед тим ледь не маршем пройшлося територією Московії. І саме це дуже подобається московським клірикам.
    Митрополит Лука цитує Бельського літописця, який зазначає, що «пришол он, пан Саадачной, с черкасы под украинной город под Ливны, и Ливны приступом взял, и многую кровь християнскую пролил, много православных крестьян и з женами и з детьми посек неповинно, и много православных християн поруганья учинил и храмы Божия осквернил и разорил и домы все християнские пограбил и многих жен и детей в плен поимал».
    Та науковці-історики іншої думки про похід Сагайдачного. «Несподівано для атакуючих козаків з лав захисників під церковні дзвони викидається вже перевірений в Єльці і припасений на крайній випадок козир, найбільш дієвий елемент тодішньої гібридної війни – «чого воюєте проти єдиновірних православних?» – і дзвонять дзвони православних церков. Під впливом цього всього козаки дають відбій», – так описує історик Володимир Сергійчук чому запорожці не захопили саму Москву.
    У той самий час РПЦ та РПЦвУ нічого не заважає вважати святим московського князя Андрєя Боголюбського, який напав на Київ і вщент розграбував місто. Він так також очолював облогу Вишгорода, звідки викрав Вишгородську ікону Богоматері.
    От такі святі у РПЦ та її філії в Україні. І ця позиція запорізького митрополита РПЦвУ заявив раз нагадує, що до серця їм ближчі геть не Київ та Україна…

    Найсвіжіше

    Популярне