Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    У Чорногорії відкрили кримінальні справи проти священників СПЦ, які були на «хресній ході»

    Влада Чорногорії відкрили кримінальні справи про порушення карантинних вимог щодо п’ятьох священників  та лідера опозиційної коаліції «За майбутнє Чорногорії» Здравко Крівокапіча після протестних акцій в ніч на 24 серпня.
    Про це повідомляє orthodoxianewsagency.gr.
    У Чорногорії 30 серпня відбудуться вибори в парламент країни. У ніч на понеділок віряни Сербської Православної Церкви в Чорногорії, а також численні прихильники опозиції провели протестні ходи на автомобілях на кількох трасах республіканського значення. Потім тисячі громадян зібралися перед собором Воскресіння Христового в Подгориці, де виступили не голосувати за чинного главу Чорногорії Міло ДжукановичаПрезидент Чорногорії збирається домогтися відновлення Чорногорської автокефальної церкви та буде «до останнього подиху працювати над створенням Православної церкви Чорногорії».
    «Громадяни своїми автомобілями перешкоджали руху на декількох трасах, відмовлялися виконувати вказівки поліціянтів», – йдеться в повідомленні управління поліції Чорногорії.
    Відзначається, що співробітники МВС не допустили прибуття в Подгориці багатьох громадян з інших міст. При цьому адміністративні покарання понесли 67 осіб, відносно 11 порушено кримінальні справи, триває виявлення інших учасників акцій.
    Кримінальні справи також заведені проти п’ятьох священнослужителів Сербської церкви. Попри численні попередження духовенству, вони знову скоюють кримінальні злочини і порушують закон про карантин, – зазначили в поліції.
    «Кримінальну справу відкрито і для лідера коаліції «За майбутнє Чорногорії» Здравко Крівокапіча за підозрою в порушенні приписів органів охорони здоров’я. Крівокапіч від місця Златица поблизу Подгориці вів ходою близько 1,2 тисячі громадян, які не дотримувалися заходів з боротьби проти коронавірусу», – уточнили поліцейське управління Чорногорії.
    Раніше кримінальні справи за тією ж статтею були порушені проти митрополита Сербської церкви Амфілохія та інших священників СПЦ. Раніше Митрополит Сербської церкви в Чорногорії звинуватив главу своєї держави в «сатанізмі». 
    Чинний президент Чорногорії звинуватив Сербію і Росію в сприянні масштабних протестів проти закону про свободу віросповідання, який протестувальники вважають підставою для «націоналізації» об’єктів нерухомості, що знаходяться у фактичному розпорядженні Сербського патріархату. Маленька балканська Чорногорія стала епіцентром церковно-політичного конфлікту в перші два місяці 2020 року.Місцева влада, надихнулась прикладом церковного успіху України та вирішила позбутися впливу сусідньої Сербської церкви. В кінці січня єпископ РПЦвУ приїхав у Чорногорію підтримати античорногорські мітинги. 

    Найсвіжіше

    Популярне