П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    31 рік тому відбулося Третє відродження українського автокефального православного руху в Україні

    У день свята Преображення Господнього, 19 серпня 1989 року протоєрей Володимир Ярема разом зі священиком Іваном Пашулею проголосили вихід Петропавлівської парафії на Личакові у Львові з юрисдикції Російської Православної Церкви Московського патріархату і перехід під омофор митрополита Мстислава (Скрипника) – першоєрарха Української Автокефальної Православної Церкви.
    Про це повідомив релігієзнавець Андрій Ковальов.
    Протоєрей Володимир Ярема. Джерело: Facebook @Історія УАПЦ
    Відроджений український православний автокефальний рух за тридцять років призвів до утворення Православної Церкви України, яка отримала Томос про Автокефалію від Вселенського Патріарха Варфоломія 6 січня 2019 року.
    Церква святих апостолів Петра і Павла є найстарішою будівлею Верхнього Личакова. На думку історика Миколи Бандрівського, яий написав історичний нарис про цей храм, православна церква на цьому місці існувала до 1660 року і під час облоги Львова у 1648 році біля неї була ставка гетьмана Богдана Хмельницького.
    З 1946 року церква перейшла до Московського патріархату. 19 серпня 1989 року її настоятель, відомий дослідник церковного мистецтва о.Володимир Ярема проголосив у церкві відновлення Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ). У 1993 році він став Патріархом УАПЦ, прийнявши ім’я Димитрія. Після смерті (2000 рік) його поховали біля східної стіни храму.
    Юрко Федів поділився у соцмережах кадрами з 18 серпня 2019. Тоді св Літургію очолив Блаженніший Епіфаній з нагоди 30 річниці Третього відродження УАПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне