П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Православна Церква України пояснила символіку і сенс свята Преображення Господнього

    Православна Церква України пояснила сенс і символіку одного із найбільших православних свят Преображення Господнього, яке сьогодні святкують українці.
    19 серпня у свято – Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Ми згадуємо подію, яка відбулася під час земного життя Ісуса Христа на горі Фавор, де Він явив у світлі Свою Божественну славу трьом учням-апостолам, і де вони удостоїлися почути голос Бога-Отця: «Цей є Син Мій Улюблений, в Якому Моє благовоління; Його слухайте» (Мф. 17: 5), – йдеться у повідомленні ПЦУ на сторінці Facebook.

    Для чого?

    Підкреслюється, що Ісус преобразився на горі Фавор для того, щоби показати свою Божественну природу і пояснити Своїм учням тайну добровільних страждань Сина Божого і, таким чином, утвердити в них їхню віру. Спаситель не взяв з Собою на гору всіх апостолів, бо, за словами блаженного Феофілакта Болгарського, «Юда не був достойний своїми зрадницькими очима споглядати славу преображення Христового, а якби Господь залишив його одного під горою, то деякі люди могли б говорити, що саме ця обставина вразила його серце і спонукала до зради», а преподобний Іоан Дамаскін доповнює, кажучи: «Нечестиві не побачать слави Твоєї, Христе Боже».

    Як розуміти ікони Преображення?

    Учнів Христових  на іконах Преображення зображають переляканими, адже вони не лише почули голос Бога-Отця, а й побачили Божу славу. «Це було звершене для того, щоби ми прийшли до розуміння Істини, адже ті слова Господні адресовані не лише до учнів Христових, але й до всіх нас. Євангеліє оповідає, що коли учні Христові злякані попадали на землю, «Ісус підійшов, доторкнувся до них і сказав: встаньте і не бійтеся» (Мф. 17: 7). Так і нині – дотик благодаті Божої усуває із людського серця страх і бентеження, наповнює його силою та відвагою», – пояснює Православна Церква України.
    На іконах Преображення Господнього поруч зі Спасителем можна побачити найбільших старозавітних пророків Мойсея та Іллю. Вони теж явилися тоді апостолам на горі Фавор, щоби засвідчити їм, а разом із ними і всім християнам, що Господь Ісус Христос є здавна провіщений пророками Месія і Спаситель світу, а також утвердити учнів Христових, а разом з ними і всіх християн, що за їхню віру, любов до Бога і людей, за подвиги на землі їх очікує осяяння Божою славою, як учнів і друзів Христових.

    Що означає для християнина Преображення Ісуса Христа?

    Подія Преображення Господа Ісуса Христа вказує християнам шлях до зміни життя, до преображення в кращу сторону, вдосконалення, руху до добра і Світла. А через внутрішнє преображення обов’язково прийдуть в життя й інші зміни – в особистому житті, у родині, в суспільстві. На жаль, не всі хочуть змінюватися на краще, преображатися, бо часом видається легше падати, аніж підійматися, грішити, аніж боротися зі спокусами та гріхом. Проте насправді це є помилка, слабкість, хибність.

    Ікона Преображення Господнього. Фото: ПЦУ

    Найсвіжіше

    Популярне