П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Синод Білоруської філії РПЦ закликав народ Білорусі припинити протистояння

    Синод Білоруського екзархату Московського патріархату опублікував звернення «до народу Республіки Білорусь про припинення народного протистояння, у якому закликав «провокаторів і підбурювачів одуматися і припинити провокації, спрямовані на дестабілізацію країни і поділ білоруського народу».
    «Смута і поділ прийшли в наш спільний дім, брат повстав на брата. Звістки про вуличні зіткнення, арешти і побиття свідчать про страждання величезної кількості невинних людей, залучених в протистояння, і змушують здригатися дітей, жінок і старих батьків», – йдеться у заяві синоду Білоруського екзархату.
    Церковники закликають «провокаторів і підбурювачів … одуматися і припинити провокації, спрямовані на дестабілізацію Білорусі і поділ білоруського народу», «бо якщо ми сьогодні всі разом не зупинимо протиборство, то доведемо країну до незворотних руйнівних наслідків».
    «Ми – одна сім’я. І не дай Бог, щоб гріховні пристрасті поневолили нас і перетворили в жорстокий і сліпий натовп, здатний розвалити свій Отчий дім», – наголошується в заяві.
    Зазначається що РПЦ завжди є поза політикою і не втручається в неї: «Православна Церква завжди була і буде поза політикою. Ми не ділимо людей за партійною ознакою або переконання, не займаємося пропагандою на користь будь-яких політичних партій і лідерів, доктрин і режимів. Справа Церкви – не розділяти, а об’єднувати людей».
    «Закликаємо священнослужителів, ченців і всіх небайдужих людей до сугубої молитви за народ і батьківщину», – підсумовується у заяві синоду Білоруського екзархату.
    Нагадаємо, ресурси РПЦвУ назвали місцевим «Драбинком» білоруського єпископа, який підтримав мітинги. Також Митрополит ПЦУ Олександр, висловив сподівання, що події у Білорусі, дійдуть до свого логічного кінця. 
    Митрополит Епіфаній закликав білорусів захищати вільне майбутнє та виборювати автокефалію Церкви. В той час як Російська церква в Білорусі закликала утриматись від «барикад і мітингів» та не піддаватись на провокації.  Очільник білоруської філії РПЦ «сердечно привітав» Лукашенка з перемогою на виборах.

    Найсвіжіше

    Популярне