Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Відсьогодні у Варшаві є сквер імені генерала УНР Марка Безручка

    У Польщі відбулась церемонія відкриття скверу, який віднині носитиме ім’я генерала Армії Української Народної Республіки Марка Безручка, повідомляє «Укрінформ».
    В урочистостях взяли участь представники української громади, дипломати, польські урядовці, нащадки видатного генерала.
    Під час відкриття скверу, Надзвичайний і повноважний Посол України в Польщі Андрій Дещиця вкотре говорив про дружбу між Україною та Польщею.
    «У Варшаві матимемо ще одне місце, яке об’єднує українців і поляків. Без сумніву, Марко Безручко є тією особою, яка об’єднує наші народи, яка є героєм як України, так і Польщі. Він боровся за те, щоб Європа була вільною від більшовизму і комунізму», – наголосив дипломат.
    Підтримав Посла України і заступник мера Варшави Міхал Ольшевський. Він підкреслив, що постать Марка Безручка нерозривно пов’язана з найбільшою битвою в історії Польщі й однією з найважливіших битв в історії європейського континенту і навіть світу.
    «Безручко, як і багато інших українських офіцерів УНР, боролися пліч-о-пліч з поляками проти більшовиків, а потім будували багатонаціональну Польщу у міжвоєнний період», – промовив Ольшевський.
    Віцемаршалок Сейму Малгожата Госєвська наполягає, що спільна історія повинна надихати наші народи на спільні вагомі здобутки. Вона запевняє, що надання скверу імені генерала Безручка має показати усім, “як багато можуть досягнути Польща й Україна – коли вони разом”.
    Наприкінці урочистостей слово надали Анатолію Безручку – нащадку видатного генерала, який звернув увагу на те, що у комуністичні часи не можна було згадувати постать легендарного воєначальника.
    Раніше «Духовний фронт» писав, що у польському місті Вроцлав одне з кругових перехресть названо на честь генерала Українського Народної Республіки Марка Безручка.

    Найсвіжіше

    Популярне