Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Антоній (Паканич) назвав РПЦ «політичною організацією в церковних шатах»

    Інформаційно-просвітницький відділ Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) оприлюднив коментар митрополита Антонія (Паканича) щодо ситуацій навколо протестних акцій.
    «Потрібно розуміти, – каже митрополит, – що Церква вища, ширша і глибша за будь-яку миттєву політичну акцію. Діти Церкви є серед усіх – і по одну, і по іншу сторону барикад. Тому, якщо Церква і виходить на барикади, то лише тому, щоб стати між протиборчими сторонами й закликати до миру».
    Згодом він продовжив: «Одна з головних функцій Церкви – миротворчість, тому, якщо церква кличе на барикади, це вірний маркер, того, що це вже не Церква, а політична організація в церковних шатах».
    І отут вже стає цікаво.
    Не так давно глава відділу зовнішніх церковних зв’язків Московської Патріархії митрополит Іларіон (Алфєєв) закликав сербів і чорногорців до участі у масових акціях.
    Слова представника РПЦ опублікувало видання «Рамблер/новости».
    Митрополит Іларіон (Алфєєв) висловив захоплення «мужністю православних чорногорців», які не побоялись вийти на вулиці: «Я хочу звернутись до православних віруючих Чорногорії з проханням і надалі так же твердо стояти на захист канонічного православ’я».
    Чи можна сприймати заяву Алфєєва як заклик до протестів, до «виходу на барикади»? Мабуть що так. А оцінку таким закликам митрополит Антоній (Паканич) вже дав. Відтак, слідуючи словам двох владик, РПЦ – це політична організація в церковних шатах.

    Найсвіжіше

    Популярне