П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    МЗС засудило утиски релігійних прав вірян ПЦУ та кримських татар в Криму

    Міністерство закордонних справ України засуджує утиски по відношенню до кримських татар, представників православної церкви, євреїв, свідків Єгови та мусульман на тимчасово окупованому півострові.
    Про це під час брифінгу заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає УНН.
    «Щодо продовження утисків релігійних спільнот в тимчасово окупованому Криму. Вчора МЗС вийшло з офіційною заявою з цього приводу, але я хочу дуже чітко наголосити, що дії держави-окупанта на тимчасово окупованому півострові є абсолютно неприпустимими, грубим порушенням прав людини, і відображають політику системного переслідування українських спільнот, зокрема Української православної спільноти в Криму», – сказав Кулеба.
    Він зазначив, що МЗС засуджує виселення православної громади з кафедрального собору Святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги у Сімферополі.
    «Також ми категорично не сприймаємо поширення Росією на український Крим дію свого законодавства релігійного, що поставило поза законом на півострові близько 8 тисяч вірян церкви Свідків Єгови. Двоє членів цієї спільноти ув’язнені окупаційною адміністрацією за релігійні переконання і це є грубим порушенням гуманітарного права», – додав міністр.
    Нагадаємо, архієпископу Кримської єпархії ПЦУ Клименту в день 20-річчя його архієрейської хіротонії (23 липня – посвята в духовний сан) російські окупанти вручили постанову про знесення храму в Євпаторії. Окупанти в Криму фактично змушують архієпископа ПЦУ руйнувати власні храми.
    Посол США в ОБСЄ розкритикував рішення окупаційної влади Криму про демонтаж храму ПЦУ. Також низка правозахисних організацій зробили заяву з приводу знищення Православної церкви України у Криму. Водночас Митрополит Епіфаній засудив дії окупаційної російської влади в Криму, а Митрополит Олександр (Драбинко) закликав дати адекватну відповідь «духовному тероризму» в Криму.
    У Мінреінтеграції України заявили, що утиски Росією вірян у Криму є приводом для посилення санкцій.

    Найсвіжіше

    Популярне