Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    МінТОТ України: утиски Росією вірян у Криму є приводом для посилення санкцій

    Постанова Верховного суду Росії про відмову переглядати рішення про виселення громади Православної церкви України (ПЦУ) з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги в анексованому Сімферополі свідчить про утиски релігійних прав громадян України на півострові.
    Про це заявила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, передає Крим Реалії.
    «Рішення Верховного суду РФ про відмову переглядати рішення про виселення громади Православної церкви України (ПЦУ) з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги в тимчасово окупованому Росією Сімферополі свідчить про утиск релігійних прав громадян України з боку окупаційної “влади” півострова. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України засуджує такі дії РФ і вимагає відновити кримську громаду ПЦУ в її правах», – ідеться в повідомленні.
    «Росія незаконно привласнила та розпоряджається майном кримської громади Православної церкви України, чим порушує норми міжнародного права», – повідомив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасового окупованих територій України Ігор Яременко.
    За його словами, витіснення української церкви з анексованого Кримського півострова «є проявом слабкості держави-окупанта» і отримає належну відповідь від України.
    «Україна у співпраці з міжнародними партнерами розглядатиме питання посилення санкцій проти осіб, причетних до переслідувань ПЦУ на території тимчасово окупованого Криму», – додали в міністерстві.
    Раніше Представництво президента України в АР Крим засудило рішення про виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги в Сімферополі. У ПЦУ дії Російської сторони назвали цілеспрямованим нищенням української православної громади в Криму, яке має бути зупинене.
    Напередодні Верховний суд Росії відмовився переглянути рішення про виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги в Сімферополі.
    У цьому соборі проводить богослужіння громада Кримської єпархії УПЦ КП, яка перейшла в Православну церкву України (ПЦУ).
    Посол США в ОБСЄ розкритикував рішення окупаційної влади Криму про демонтаж храму ПЦУ. Також низка правозахисних організацій зробили заяву з приводу знищення Православної церкви України у Криму. Водночас Митрополит Епіфаній засудив дії окупаційної російської влади в Криму, а Митрополит Олександр (Драбинко) закликав дати адекватну відповідь «духовному тероризму» в Криму.

    Найсвіжіше

    Популярне