Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Прозвучало як погроза: У РПЦ закликали Чорногорію підтримати Сербську церкву

    «Влада Чорногорії повинна підтримати Сербську православну церкву, щоб отримати підтримку народу», – зазначив глава відділу зовнішніх церковних зв’язків Московської Патріархії митрополит Волокаламський Іларіон (Алфєєв).
    Про це повідмоляє «Рамблер/новости» з посиланням на «РИА Новости».
    «Церква і народ – єдине ціле. Може тоді і народ треба замінити якимось іншим народом», – філософствує представник Російської православної церкви, – «вважаю, що це політичний авантюризм. Підтримайте церкву (Сербську православну – ред.) і тоді вас підтримає народ».
    Архієрей вважає, що спроби створити в Чорногорії окрему від Сербської православну церкву – це порушення свободи совісті, віросповідання і втручання у внутрішні справи церкви.
    Цинізм і лукавство РПЦ вже просто зашкалює. Нібито, втручання у внутрішні справи церкви її турбують, але, в той же час, клірики російського православ’я, у співпраці з Кремлем, дозволяють собі грубо втручатись у внутрішні справи Чорногорії.
    З іншого боку, росіяни визнають волевиявлення народу лиш тоді, коли їм це вигідно. У випадку анексії Криму вони ховаються за красивими гаслами «свободи вибору людей», а коли чорногорці хочуть свою церкву – це «порушення свободи віросповідання».
    Окрім цього, слова митрополита дійсно прозвучали як погроза. «Підтримайте Сербську церкву, бо інакше народ вас змете» – проглядається між рядками митрополичого послання.
    А той факт, що «народ», про який говорить Алфєєв, майже повністю може складатись з «туристів у зеленому однострої», які їдуть з Росії транзитом через Білорусь до Стамбулу поклонитись у Собору Святої Софії, ніби і не повинен нікого турбувати.
    «Коли політики хочуть створити самостійну Чорногорську церкву, ми з цим погодитися не можемо. Ми підтримуємо і будемо підтримувати Сербську православну церкву», – рішуче заявив митрополит Іларіон (Алфєєв).
    «Я закликаю православних віруючих Чорногорії твердо стояти на захисті канонічного православ’я!», – завершив свою загрозливу промову представник РПЦ.
    Раніше «Духовний фронт» повідомляв, як Президент Чорногорії Мило Джуканович запевнив, що буде працювати над створенням Чорногорської церкви до останнього подиху. Окрім цього, він відзначив, що за протестами вірян Сербської православної церкви проти закону «Про свободу віросповідання» стоять античорногорські сили, які прагнуть зміни влади в державі і використовують СПЦ як «останній козир».

    Найсвіжіше

    Популярне