Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Дії РФ щодо української церкви в Криму межують з геноцидом – Представництво президента України в Криму

    Представництво президента України в Автономній Республіці Крим заявило, що Росія продовжує проводити політику держави-окупанта щодо витіснення української церкви з анексованого Криму.
    Представництво на чолі з Антоном Кориневичем засудило таке рішення і вважає, що воно є втіленням політики держави-окупанта щодо витіснення Української Церкви з тимчасово окупованого Кримського півострова.
    «Представництво засуджує чергові порушення держави-окупанта Російської Федерації проти Кримської єпархії Православної Церкви України та її вірян. Рішення суду, направлене на виселення єпархії з Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги, є втіленням політики держави-окупанта щодо витіснення Української Церкви з тимчасово окупованого Кримського півострова. Росія хоче, щоб в Криму не було Української Церкви, важливого центру єднання українців. Представництво буде вживати всіх можливих заходів і дій для захисту Української Церкви» – заявляє Постійний Представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич.
    У Представництві наголошують, що спільно з Міністерством закордонних справ, Міністерством культури та інформаційної політики, Прокуратурою АР Крим і далі будуть вживати всі можливі заходи з захисту громадян, які опинилися в окупації.
    «По суті це означає повну ліквідацію української православної громади в Криму. Формально це не є геноцидом, але межує з ним. Нагадаю, що рішення про виселення з храму кримські суди постановили ще влітку 2019 року. Одночасно влада РФ намагаються знести каплицю в Євпаторії. За тиждень до цього архієпископ Климент отримав вимогу від судових приставів розібрати каплицю», – наголосив адвокат Сергій Заєць.
    Нагадаємо, 4 серпня Верховний Російської Федерації відмовився переглядати рішення окупаційних судів на території Криму щодо виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору Святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги в Сімферополі.
    Посол США в ОБСЄ розкритикував рішення окупаційної влади Криму про демонтаж храму ПЦУ. Також низка правозахисних організацій зробили заяву з приводу знищення Православної церкви України у Криму. Водночас Митрополит Епіфаній засудив дії окупаційної російської влади в Криму, а Митрополит Олександр (Драбинко) закликав дати адекватну відповідь «духовному тероризму» в Криму.

    Найсвіжіше

    Популярне