Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Бунтівники в РПЦ множаться і плодяться

    Російська православна церква переживає тривалий кризовий період. Численні скандали, пов’язані з криміналом, аморальною поведінкою, гей-викриттями, непереборною тягою до розкоші та багатства, хвилею прокотились єпархіями РПЦ.
    На тлі зазначеної кризи, яскравим прикладом бунту, непокори і персонального виклику предстоятелю РПЦ засяяла зірка позбавленого сану схимонаха Сєргія Романова. Одіозний старець досить довго утримує контроль над Середньоуральським монастирем, а патріарх Кіріл (Гундяєв) спільно з Кремлем нічого не можуть зробити з бунтівником.
    Втім схоже, що у Сєргія Романова з’явився достойний конкурент. Клірик Армавирської єпархії Російської православної церкви протоєрей Віктор Рибалкін присвятив майже 40 хвилин проповіді, щоб розкритикувати церковне священноначаліє і особисто патрірха Кіріла (Гундяєва). Про це повідомляє “Ахилла”.
    «Ви всі знаєте, – говорить священник, – що у нас відбувається в Церкві. Що у нас відбувається боротьба між православними. Єпископат мовчить, а Патріарх робить, що хоче. Соборності у нас нема, ми повинні це знати. Наша задача – відновити соборність, яка була до Патріарха Кіріла (Гундяєва). Вирішує все він сам – він і Бог, і цар, і все».
    Проте, клірик припустився серйозної помилки у своїй проповіді…
    «На це (зміни в діяльності РПЦ за патріарха Кіріла – ред.) купились священники, особливо заможних парафій, вони зрозуміли, що люди – ніщо. А Патріарх тепер – повний хазяїн над касою», – сказав протоєрей Віктор Рибалкін.
    Ось воно – чарівне слово «каса». Згадавши «касу», священник зіграв проти себе.
    Річ у тім, що Сєргій Романов апелює до громадян словами про духовність, чистоту віри, прихід антихриста і таке інше. І хоча його слова сповнені середньовічним невіглаством, саме «чистота віри» і тримає в його оточенні сотні вірян, які готові боронити бунтівного схимонаха.
    Протоєрей Віктор Рибалкін даремно згадав фінансовий аспект. Бо тепер частина вірян сприйматимуть його не інакше, аніж члена «бізнес-імперії РПЦ», який дещо невдоволений діями свого керівництва, а віра – справа другорядна.
    Поряд з тим, важко заперечити факт, що, під час коронавірусної кризи, різного роду бунтівники в РПЦ множаться і плодяться, підриваючи останні стовпи сильно побитого іміджу Російської православної церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне