П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Захисні комбінезони і требні набори одноразового використання – як тепер виглядає священник РПЦ

    Російська православна церква пережила різні етапи усвідомлення епідемії Covid-19 в світі та РФ.
    На початку року клір РПЦ часто-густо відзначався заявами про відсутність будь-якої епідемії, вихваляннями, що від причастя заразитись неможливо, протестами проти закриття церков і проведення богослужінь без вірян.
    З часом, коли в монастирях РПЦ, в тому числі РПЦ в Україні, прокотилась хвиля заражень і священники почали помирати, патріарх Кіріл (Гундяєв) був змушений затвердити перелік карантинних обмежень для всіх священників і соборів.
    Хоча, далось таке рішення не легко. Майже одразу Московська Патріархія оголосила про скрутне фінансове становище РПЦ.
    Поряд з тим, чимало священників російського православ’я умовно утворило групу ковід-дисидентів, які і самі нехтували заходами безпеки, і вірян своїх закликали до аналогічних дій.
    Найбільше на цій ниві відзначився вже позбавлений сану скандальний бунтівник Сєргій Романов.
    І от зараз, коли вже остаточно відомо, що епідемія надовго увійшла в сучасне життя, РПЦ визнала – одних лише молитов і об’їздів чи обльотів міст та територій з іконами недостатньо.
    Московська патріархія і Асоціація волонтерських центрів 3 серпня 2020 року передали 10 тисяч засобів індивідуального захисту в єпархії.
    Про це повідомило видання «Фонтанка.РУ» з посиланням на сторінки соцмереж відділу церковної благодійності і соціального служіння РПЦ.
    Відтепер, священники, які відвідують хворих на ковід-19 вдома і в лікарнях, будуть екіпіровані повним захисним комплектом (комбінезони, окуляри, респіратори, шапочки, бахіли) та набором для звершення треб одноразового використання.
    Ініціатива, нібито, непогана. Але рішення можна було б знайти і без величезних витрат коштів та внесення серйозних змін в облачення російського клірика.
    Для цього можна було б, всього на всього, призначити священників з числа ковід-дисидентів на постійне звершення треб в лікарнях, де проходять лікування пацієнти з коронавірусом.
    У такий спосіб і треби б звершувались регулярно, і священники ділом а не словом демонстрували б свою віру і хоробрість щоденним спілкуванням з хворими без жодного засобу індивідуального захисту.
    Втім очевидно, що РПЦ на такий крок не зважиться ніколи.

    Найсвіжіше

    Популярне