Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Віталій Портников: Українцям потрібно просто вибрати між капітуляцією і опором

    30 липня перший президент України Леонід Кравчук був призначений главою української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі.
    В ефірі телеканалу “Україна 24” колишній президент України розказав про компроміси на шляху до вирішення конфлікту: створення фонду для відновлення і вільна економічна зона на території Донбасу.
    Але Віталій Портников вважає, що Кравчук помиляється і такі кроки не приведуть до миру. В статті для “Еспресо” журналіст розказує, чому немає ніякого сенсу у прямих переговорах з маріонетками Кремля і чому їм не потрібна ніяка вільна економічна зона.
    “Про мир з представниками окремих районів можна було б домовлятися, якби вони дійсно були б представниками населення Донбасу, а не російськими маріонетками. Якби на Донбасі дійсно було б народне повстання проти української влади та ці люди були б його учасниками. Якби вони переслідували власні інтереси – політичні чи економічні. Наприклад так, як переслідували свої інтереси – незалежність республіки – учасники війни у Чечні. Або як сьогодні переслідують свої інтереси учасники протестів у Хабаровську. У цих людей свій рахунок до Кремля.
    А “народні республіки” на Донбасі якраз Кремль і створив. Їхні представники не були ані керівниками, ані учасниками повстання проти влади Києва просто тому, що ніякого повстання не було. Повстання було у Києві – проти Януковича і його бандитського оточення. А самому Януковичу і його російським покровителям не вдалося навіть за гроші імітувати Антимайдан”.
    Віталій Портников нагадує приклади з історії, які доводять, що переговори з маріонетками не вирішують проблеми:
    “Його [Кравчука] молдавський колега Мірча Снєгур вів прямі переговори з керівниками окупованого Росією Придністров’я. Його грузинський колега Едуард Шеварднадзе вів прямі переговори з керівниками окупованих Росією автономій Грузії. Результат – і через майже три десятиліття після початку конфлікту територіальну цілісність Грузії і Молдови не відновлено ​​і неясно, коли взагалі буде відновлено.
    А ось інший президент часів Кравчука – хорват Франьо Туджман – ніяких переговорів із маріонетками сусідній Сербії не вів і свою територію звільняв. Через 25 років після закінчення війни на Балканах Хорватія – не просто країна з відновленою територіальною цілісністю, а й член Євросоюзу і НАТО. Молдова, Грузія і Україна можуть про це лише мріяти”.
    “В українців простий вибір – піти по дорозі Снєгура і Шеварднадзе і на десятиліття застрягти в очікуванні дива, якого все одно не буде або піти шляхом Туджмана і захистити свою країну. У цього вибору немає і не може бути альтернативи – щоб там Леонід Макарович не вигадував”, – підсумовує журналіст.

    Найсвіжіше

    Популярне