Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У день пам'яті пророка Іллі паломники з Бахмача відвідали монастир на Повстанських могилах

    Другого серпня, в день пам’яті пророка Іллі, група паломників парафії Успіння Пресвятої Богородиці м. Бахмача відвідала Свято-Воскресенський Гурбинський монастир на Повстанських могилах.
    Настоятель храму отець Володимир (Павлина) розказав про паломницьку подорож на своєї сторінці у Facebook.
    “Зранку помолились на Божественній Літургії, яку очолив намісник монастиря Архімандрит Онуфрій і приступили до Святих Тайн. Після Богослужіння разом з паломниками парафії Різдва Христового м. Києва на чолі з настоятелем митр. прот. Миколаєм Салабаєм прослухали чудову екскурсійну розповідь о.протодиякона Андрія про монастир та історію цього місця.
    Ну і звичайно, вдихаючи чисте повітря, прямо під соснами Біру відвідали монастирську трапезу.
    Наша подорож продовжилась до кафедрального Свято-Покровського собору м. Рівного, де нас радо зустрів Архієпископ Рівенський і Острозький Іларіон. Тут ми помолились за молебнем до Пресвятої Богородиці перед її чудотворною іконою Одигітрією-Дорогобузькою, про яку ми довідались з розповіді клірика собору о. Петра. Величавий Собор зачарував нас неймовірною мозаїкою…”

    Світлина: Facebook @Володимир Павлина

    Свято-Воскресенський чоловічий монастир на Повстанських могилах збудований в урочищі Гурби, у Здолбунівському районів Рівненський області. На цьому місці 23 – 25 квітня 1944 року відбувся один із найбільших боїв між вояками Української Повстанської Армії та загонами НКВС.
    Бій під Гурбами був найтривалішим та найбільшим за весь час існування УПА. В смертельному герці зійшлися 5 тисяч бійців УПА та понад 30 тисяч бійців каральних загонів НКВС, прикордонників, охорони тилу, на боці яких була також авіація, танки, бронепотяг, артилерія. Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Проявивши небачений героїзм, знищивши понад 800 більшовиків, загони повстанців прорвали вороже кільце та вийшли з оточення.
    Світлина: Facebook @Володимир Павлина

    Щоб увіковічнити пам’ять про вояків УПА, свого часу представниками громадськості Рівненщини було прийнято рішення про будівництво в урочищі Гурби Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Повстанських могилах та Пантеону Героїв – учасників Гурбенського бою, в якому перепоховають останки полеглих упівців. На даний час знайдено, ексгумовано та перепоховано останки 29 героїв.
    Також на Гурбах насипано козацькі кургани і встановлено хрести, облаштовано джерело Святої Великомучениці Варвари. У 2011 році, з благословення настоятеля Гурбенського монастиря ієромонаха Нифонта, на Гурбах побудовано музей-криївку УПА. У 2012 році закладено наріжний камінь під будівництво на території монастиря храму Воскресіння Христового.

    Найсвіжіше

    Популярне