Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині громада ПЦУ повертає собі храм

    У селі Новоживотів Оратівського району Вінницької області 26 липня громада повертає собі місцевий Покровський храм.
    За дотриманням порядку спостерігала поліція. У двері храму віряни ПЦУ врізали новий замок.
    Про це повідомило вінницьке видання “Місто”.
    Журналісти сайта використали відео каналу “Перший козацький”, який назвав акцію  “#рейдерский_захват Покровского храма”.
    Ось як “козаки” представили те, що відбулось: “адепти ПЦУ”, вони ж “розкольники”, “злочинці” і “активісти структур Епіфанія”, не пустили “законних власників приміщення” до церкви.

    Насправді, релігійна громада села Новоживотів ще 2 березня 2019 року, першою в Оратівському районі Вінницької області, проголосувала за перехід храму до Православної церкви України.
    На сайті Оратівської районної державної адміністрації тоді повідомили, що “до дня проведення зборів ініціативна група здійснила велику роботу щодо опитування жителів громади та встановлення дійсних поглядів щодо приєднання до Православної церкви України. На загальні збори прибув і місцевий священик, але відмовився брати участь у зборах. Прикметно, що прихожани храму не проти, щоб і далі в церкві був місцевий священик, але тільки в лоні Православної церкви України”.
    Але суд зупинив перехід.
    Як повідомляв Духовний фронт України, минулого року практично щодо всіх населених пунктів Вінницької області, де пройшла процедура зміни підлеглості, були відкриті кримінальні провадження з приводу начебто незаконності дій управління щодо перереєстрації статутів релігійних громад у зв’язку зі зміною підлеглості. Серед них – Лука-Мелешківська та Велика Кісниця Ямпільського району, Вапнярка Томашпільського району і Новоживотів Оратівського району.
    Ігор Салецький, начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації на Вінниччині, назвав декілька причин чому саме на Вінниччині існує таке потужне судове протистояння з боку УПЦ МП: “По-перше, єпархіальний архієрей УПЦ МП, тоді митрополит Вінницький і Барський, Симеон перейшов до ПЦУ і за ним пішла нехай і невелика, але певна кількість духовенства Вінниччини<…>
    Що ж до дій поліції в області, то, на мою думку, керівник відомства і слідчий на власний розсуд трактують поняття загальних зборів релігійної громади, членства у релігійній громаді… І я думаю – це власна ініціатива керівника головного управління НПУ в області, можливо, тут є якісь особистісні моменти”.
    Ігор Салецький має на увазі Юрія Педоса, якого після події в Броварах було відсторонено від виконання обов’язків начальника Головного управління Нацполіції у Вінницькій області, але незабаром після цього його призначили радником голови Національної поліції.
    Нагадаємо, керівник вінницького управління Нацполіції Юрій Педос не раз потрапляв у скандальні ситуації через особливе ставлення до РПЦвУ. В грудні 2019 року віряни ПЦУ нагородили керівника Вінницької обласної поліції «Орденом ганьби» «за особливо підступну антиукраїнську діяльність і зухвале зловживання владою, як то порушення кримінальних справ проти вірян Православної Церкви України».
    Перед тим журналісти дізналися, що Вінницька поліція платила зарплату священику РПЦвУ, а на службовій території обласного главку поліції знаходиться храм РПЦвУ.
    У жовтні 2019 Ігор Салецький звернувся до міністра внутрішніх справ, щоб той розібрався, чому вінницька Нацполіція «підтримує» РПЦвУ та не реєструє заяви членів ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне