Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Прикладом істинного друга є Ісус Христос»: Епіфаній привітав українців із Днем дружби

    «Дружба – велика цінність у житті людини. Сьогодні світ відзначає Міжнародний день, встановлений на її честь. І зовсім недарма, адже дружба – унікальний духовний зв’язок між особистостями. Він формується на основі довіри, любові, поваги, підтримки та щирості. А головне – на взаємності, адже саме вона є тим, що об’єднує різних людей, не рідних по крові, проте близьких за духом», – привітав українців із Днем Дружби митрополит Епіфаній.
    Предстоятель ПЦУ згадав слова царя Соломона про дружбу: «Цар Соломон у своїх притчах, однак, прирівнює справжнього друга до брата: «Друг любить повсякчас і, як брат, з’явиться під час нещастя» (Притч. 17: 17)».
    Направду, незбагненний скарб дружби криється у цій небайдужості до долі спорідненої тобі душі. Справжній товариш, незважаючи ні на що, готовий підставити своє плече, ба навіть розділити тягар випробувань, хоч дружба ніколи не змушує та не зобов’язує. Вона завжди надихає на допомогу. Адже ти впевнений, що коли буде неспокійно тобі, ти зможеш знайти розраду із підтримкою друзів.
    Пам’ятаймо, що бути другом – це також відповідальність, – наголосив митрополит. Адже хтось знаходить у нас надію, довіряє сокровенне своєму серцю. У Священному Писанні також читаємо: «Хто хоче мати друзів, той і сам повинен бути дружнім; і буває друг, більш прив’язаний, ніж брат» (Притч. 18: 25). Тому варто інколи запитувати себе: а чи дійсно я є тим другом, яких би сам хотів мати?
    Предстоятель ПЦУ зауважив, що ідеальним другом можливо нікому не вдасться стати, але кожна людина здатна зростати до ідеалу: просити вибачення, коли ображаєш, та вибачати, коли інколи роблять боляче.
    «Приклад істинного друга завжди подає нам Господь Ісус Христос, адже Він з любові до нас віддав Своє життя. «Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх. Ви — друзі Мої, якщо виконуєте те, що Я заповідаю вам. Не називаю вас більше рабами, бо раб не знає, що робить господар його; а Я назвав вас друзями, тому що сказав вам усе, що чув від Отця Мого» (Ін. 15:13-15). Тож будьмо взаємними до цієї великої любові та до тих, хто її проявляє. Саме так пізнається справжня дружба», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне