П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Варшаві пройшов захід із вшанування пам'яті жертв Голодомору – «Ми пам'ятаємо!»

    В Українському домі у Варшаві відбувся захід, присвячений Голодомору 1932-33рр. У зустрічі брали участь українці, поляки, білоруси, організатори заходу – Андрій і Ліа Достлєви – художники-переселенці з Донецька, які опинилися в Польщі, а також Нафис Кашапов – заступник Прем’єр-міністра уряду незалежного Татарстану в екзилі, представник руху «Вільний Ідель-Урал» в Польщі, повідомляється на сайті Татарського уряду в екзилі.

    Світлина: сайт Татарського уряду в екзилі

    Організатори заходу заявляють: «Ми пам’ятаємо про Голодомор, організований комуністичним режимом. Його жертвами стали мільйони мешканців України, Поволжя, Казахстану, Білорусії, Північного Кавказу, Південного Уралу, Західного Сибіру. Море крові, сліз, злидні принесли голод і злочини катів ВЧК-НКВД-КГБ. Цей акт геноциду, організований за сценарієм московського Кремля, тільки в Україні за різними оцінками забрав життя від 5-7 млн.
    Також Голодомор в Поволжі був організований двічі в 1921-22 і в 1932-33 роках, тотальний голод, що обрушився на Поволжі тільки в 1921-1923 рр. Забрав життя 5,2 млн. чоловік. Адже голодні бунти, про які знав Сталін, в Україні, Поволжя, Казахстану, Білорусії, Північного Кавказу, Південного Уралу та Західного Сибіру придушували силою – розстрілювали».
    Учасники звернулись до представників народів Ідель – Уралу – ерзя, мокша, мари, чувашам, удмуртів, татарам і башкирам – і закликали брати приклад з українців: «у своїх республіках, щороку потрібно організовувати подібні заходи, а також в зарубіжних країнах, адже в усіх країнах світу успішно працюють українські культурні центри».

    Найсвіжіше

    Популярне