П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Голова Верховної Ради обговорив із членами Всеукраїнської ради церков Закон «Про медіа»

    28 липня у парламенті відбулася зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим та іншими керівними особами парламенту – першим заступником Голови ВРУ Русланом Стефанчуком, заступником Голови ВРУ Оленою Кондратюк та головою Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микитою Потураєвим.

    Були порушені питання щодо проєкту «Про медіа», Стамбульської конвенції та Закону про капеланство.

    Рада Церков звернула увагу керівництва парламенту на необхідності врахування зауважень громадськості до проєкту закону «Про медіа», щоб зберегти в Україні свободу слова. Зокрема, раніше ВРЦіРО звертала увагу на недоліки антидискримінаційних положень цього закону, які несуть у собі ризики для конституційного права на свободу вираження поглядів, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Також ВРЦіРО висловила свої аргументи проти ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (відомої як Стамбульська конвенція) в нинішньому її вигляді. Натомість релігійні діячі пропонують обговорити шляхи використання наявних в законодавстві України механізмів та подальшого вдосконалення нормативно-правових документів для впровадження більш ефективних програм підтримки жертв домашнього насильства.

    Окрім того, під час зустрічі порушувалося питання прийняття комплексного Закону «Про військове капеланство» в редакції, узгодженій представниками конфесій.

    Релігійні діячі запропонували налагодити постійний діалог Верховної Ради з релігійною спільнотою, як складовою частиною громадянського суспільства. ВРЦіРО висловила прагнення брати участь у громадському обговоренні  законопроєктів, пов’язаних із діяльністю релігійних організацій та у різних напрямках співпраці релігійних спільнот з представниками держави та суспільства.

    У зустрічі взяв участь Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, який є черговим головуючим ВРЦіРО. Предстоятеля супроводжував архієпископ Євстратій.

    Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій запевнила Дмитра Разумкова і присутніх керівних осіб парламенту у готовності делегувати фахівців від різних конфесій для постійної взаємодії з профільними комітетами та парламентськими фракціями у форматі робочих груп та публічних консультацій. Такий підхід, на переконання Ради Церков, дозволить вирішити означені вище та інші питання якісно та в інтересах багатоконфесійного народу України.

    Голова парламенту подякував представникам Ради Церков за підтримку, яку сьогодні надає Церква державі в боротьбі за мир, повернення територій та відновлення територіальної цілісності України і звернув увагу на важливість пошуку діалогу в дискусійних питаннях.

    Митрополит Епіфаній привітав всіх із 1032-ю річницею Хрещення Руси-України, сказавши, що ця подія понад тисячоліття тому визначила європейський цивілізаційний вибір нашого народу, заклала міцні духовні основи для розвитку держави, освіти, культури, а також і законотворчості.

    «…ми знаходимося у стінах вищого законотворчого органу України, тож тут слід особливо підкреслити, що князь Володимир Великий та його син князь Ярослав Мудрий утверджували законодавство давньої Київської держави на засадах правди, справедливості, милосердя, беручи за взірець Закон Божий і його настанови. Хочемо побажати, щоби і сучасний законотворчий процес мав міцну основу в традиційних для українського народу духовних цінностях, у вічних істинах. Нехай слова нашої Конституції про відповідальність перед Богом будуть для законодавців натхненням на добрі справи, адже ми знаємо, що тих, хто трудиться жертовно, з думкою про добро – їх спрямовує і надихає мудрістю Сам Господь», – додав предстоятель ПЦУ.

    «Переконані, що системний і конструктивний діалог і постійна взаємодія між Верховною Радою та релігійною спільнотою дозволить ефективно вирішувати складні суспільні проблеми, уникаючи непорозумінь і протестів, які виникають щоразу на тлі браку громадського обговорення важливих законодавчих змін… Ми мали плідну розмову та сподіваємося, що за її підсумками будемо продовжувати співпрацю», – підкреслив Епіфаній, підсумовуючи виступи членів ВРЦіРО.

    «Наша Рада відкрита до інституційного діалогу з парламентом, і я думаю, що спільними зусиллями ми можемо виробити його конкретні механізми та рамки. Сподіваємося, що справді наші зустрічі у парламенті, із законотворцями, стануть більш регулярними. Також сподіваємося, що законодавці прислухаються до наведених нами аргументів та ухвалюватимуть рішення, особливо у принципових та чутливих питаннях, зваживши на всі «за» і «проти», пам’ятаючи про відповідальність перед Богом, про яку нагадує і українська Конституція. Хочу побажати усім міцного здоров’я, сил і натхнення. Нехай Бог благословить на добрі справи!», – сказав Митрополит Епіфаній.

    У листі, переданому Голові ВР під час зустрічі, ВРЦіРО навела й інші актуальні питання державно-конфесійних відносин, які потребують вирішення в діалозі між парламентом і релігійною спільнотою.

    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній з нагоди 1032-ліття Хрещення Руси-України і відновлення православної єрархії випустив послання. Також митрополит РПЦвУ Онуфрій сказав, що говорити про Хрещення тільки Києва неправильно.

    Фото: пресслужба ПЦУ

    Найсвіжіше

    Популярне