Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Шість років брехні про катастрофу рейсу MH17: Кремль програє у власній грі

    Ракетна система «Бук», доставлена ​​з Росії на поле на сході України, 17-го липня 2014 року збила рейс Малайзійських авіаліній MH17, в результаті чого загинули всі 298 людей на борту, передає Крим.Реалії з посиланням на EUvsDisinfo.
    І ось, через шість років, як і раніше безупинно триває прокремлівська кампанія з дезінформації, спрямована на те, щоб навмисне заплутати питання відповідальності Кремля за цю трагедію. Проте, у міру виявлення все зростаючої кількості доказів прямої участі Росії, прокремлівська дезінформація, схоже, починає хапатися за соломинку.
    Останній приклад цього ми приводили раніше в цьому місяці, коли російське Міністерство закордонних справ похвалило книгу, опубліковану маловідомим малайзійським автором, що стверджує, що «єврейські антихристи-ілюмінати» несуть відповідальність як за трагедію рейса MH17, так і за зникнення рейсу MH370.

    Але і до теорій змови про «ілюмінатів» були фіктивні витоки інформації, постановочні інтерв’ю, спроби пов’язати справу про катастрофу рейсу MH17 з коронавірусом і багато іншого – в хід йшли будь-які засоби в невтомній спробі саботувати діяльність Об’єднаної слідчої групи (JIT) і проведення судових розглядів .
    Нижче ми наводимо огляд прокремлівської дезінформації про катастрофу рейсу MH17 в цьому році.
    Загадкова справа Цемаха
    У вересні 2019 року Україна і Росія обмінялися полоненими. Серед тих, хто відправився в Росію, був і Володимир Цемах, колишній командувач протиповітряною обороною на українських територіях, контрольованих підтримуваними Росією сепаратистами. Оскільки він займав таку посаду, не дивно, що його персона представляла інтерес для розслідування, проведеного Об’єднаної слідчою групою. Через кілька місяців після обміну полоненими російське федеральне телебачення показало його інтерв’ю, в якому, зокрема, заявлялося, що голландські та австралійські слідчі намагалися нібито підкупити Цемаха, «пропонуючи участь у програмі захисту свідків, громадянство і будинок в Голландії».
    Інтерв’ю виявилося золотою жилою прокремлівської дезінформації, з жартами про саморобні системи протиповітряної оборони, винайдені Цемахом, які опошляли трагедію рейса MH17, і гучними заявами Дмітрія Кісєльова, який знаходиться під санкціями ЄС, про те, що голландські та австралійські слідчі «сфабрикували» справу.
    Фінальним штрихом цієї історії пізніше того ж року стала заява прокуратури Нідерландів про те, що Росія відмовилася виконати голландський запит на екстрадицію Цемаха і охоче дозволила йому покинути Російську Федерацію (судячи за наявними даними, він повернувся на місце свого проживання на сході України, звідки його екстрадиція неможлива). На що прокремлівські ЗМІ відповіли, що Кремль не має жодного відношення до людини, яка була включена самим Кремлем в один з найбільших обмінів полоненими всього за кілька місяців до цього.
    Іранська паралель
    2020 рік почався з ще однією авіаційної трагедії – Іран збив український пасажирський літак, загинули всі 176 людей на борту.
    Прокремлівські ЗМІ поспішили заявити, що Захід нібито демонізуватиме Іран, і звинуватили в трагедії західні спецслужби, американський шпигунський дрон і секретну зброю США. Однак коли Іран в результаті взяв на себе відповідальність за аварію цивільного літака, прокремлівські ЗМІ опинилися в незручному становищі.
    Порівнюючи те, як Кремль і Іран повелися в ході цих двох інцидентів, журналіст Крісто Грозєв написав, що брехня щодо катастрофи рейса MH17 завдала «непоправного збитку міжнародній репутації Росії. Не визнавши своєї помилки, вона [Росія] назавжди запам’ятається як країна, яка просто продовжила брехати».
    «Чи надихне Москву визнання Тегераном своєї провини за катастрофу рейсу PS752 на те, щоб повідомити правду про катастрофу рейсу MH17?»
    Окупація інформаційного простору
    На початку лютого Російський інститут стратегічних досліджень (РІСД), аналітичний центр, який фінансується Кремлем, опублікував есе під назвою «Інформаційне забезпечення зовнішньополітичної діяльності в умовах цифрової реальності». У документі стверджується, що:
    «Превентивне створення наративу, що відповідає національним інтересам держави, може істотно мінімізувати негативні наслідки діяльності зовнішніх сил в інформаційно-комунікаційному просторі, як правило, які прагнуть заповнити його «порожнечу»[в інформаційному потоці]».
    У міру наближення дати першого слухання у кримінальній справі про катастрофу рейсу MH17 9-го березня 2020 року використання методу «превентивного створення наративів» стало дуже помітним. За кілька тижнів до судового засідання кілька прокремлівських видань опублікували сенсаційні новини, які вказують на «нові витоки документів», які нібито доводять, що в зоні катастрофи не було ніяких ракетних систем «Бук». Представник Кремля використовував ці публікації як підставу для того, щоб заявити, що «Росія була права», і звинуватити міжнародних слідчих в упередженості по відношенню до Росії.
    Однак ці «сенсаційні знахідки» були практично відразу ж спростовані незалежними російськими журналістами з видань The Insider і «Медуза», які просто назвали прокремлівські одкровення «діркою від бублика».
    Але прокремлівські ЗМІ продовжили спроби окупувати інформаційний простір: нібито коронавірус може бути використаний для шахрайства проти Росії в ході судового розгляду у справі про катастрофу рейсу MH17, слідчі планували порушити суверенітет Росії, результат судового розгляду визначений, всі докази взяті з ЗМІ …
    Судячи з більш ніж 260 прикладів прокремлівської дезінформації про катастрофу рейсу MH17, зареєстрованих в базі даних EUvsDisinfo (англійською), схоже, будь-яка брехня згодиться в тривалій грі Кремля, спрямованої на заперечення своєї провини і заплутування слідства.
    «Тактика прокремлівських ЗМІ щодо судового розгляду у справі про катастрофу рейсу # MH17 – окупація інформаційного простору за допомогою превентивних дезинформаційних наративів».
    Програш в грі, заснованій на брехні
    Минулого тижня уряд Нідерландів передав до Європейського суду з прав людини позов проти Росії в зв’язку з її роллю в знищенні рейсу MH17. Цей крок допоможе окремим судовим справам, порушеним родичами жертв в їх прагненні до встановлення справедливості.
    В ході копіткого шестирічного розслідування Об’єднана слідча група виявила високу ступінь адміністративного, фінансового та військового впливу Росії на бойовиків на Донбасі, що повністю руйнує один з основних дезінформаційних наративів прокремлівських ЗМІ про «громадянську війну» в Україні. Очікується, що незаперечні докази того, що Росія безпосередньо брала участь у війні в Україні, стануть надбанням громадськості цієї осені.
    У міру того як судовий розгляд у справі про катастрофу рейсу MH17 невідворотно просувається вперед, стає все більш очевидним, що прокремлівські ЗМІ програють в своїй власній грі, заснованій на брехні.

    Найсвіжіше

    Популярне