П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Польщі скасували позовну давність для комуністичних злочинів

    Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, що скасовує позовну давність за комуністичні злочини. Завдяки новому законодавству польські прокурори з Інституту національної пам’яті надалі зможуть переслідувати людей, відповідальних за скоєні у Польщі комуністичні злочини, повідомляє Польське радіо
    Попередні положення передбачали, що позовна давність для комуністичних злочинів починається з 1 серпня 1990 року, вичерпання термінів для злочинів відбувається після 40 років, якщо йдеться про вбивство, воєнний злочин або злочин проти людяності, а також після 30 років, коли йдеться про інший комуністичний злочин. За останні не можна було би карати від 1 серпня цього року.
    Автори законопроекту під час написання нових положень посилалися на Європейський суд з прав людини. Як написано у поясненні до закону, він відстоює позицію, що «до обов’язків демократично правової держави входить засудження злочинів, котрі були вчинені у тоталітарних (авторитарних) системах і не були переслідуванні з політичних причин».
    Для прокурорів ІНП Польщі переслідування винуватців комуністичних злочинів, як також, наприклад, нацистських злочинів, випливає із закону про Інститут національної пам’яті. Положення визначають комуністичні злочини як репресії або інші форми порушення прав людини щодо осіб або груп населення, котрі скоїв функціонер комуністичної держави у 1917-1990 роках і були злочинами відповідно до польського кримінального законодавства, що був чинним на момент їх вчинення.
    За інформацією слідчого відділу ІНП Польщі, у Комісії переслідування злочинів проти польського народу нині відкрите 431 провадження у справах про комуністичні злочини. У понад 300 з них використовується кваліфікація як злочину проти людяності, що не підлягає позовній давності.

    Найсвіжіше

    Популярне