Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Гнана» церква: РПЦвУ почала незаконне будівництво храму на території старого польского кладовища

    У Хмельницькому на вулиці Чехова, 28 місцеві мешканці та активісти зафіксували відновлення будівельних робіт. На території старого цвинтаря зводять храм Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП).
    Про це повідомляє RISU з посиланням на Поділля News.
    Хмельницький відеоблогер Віталій Підгайчук, який також мешкає на цій вулиці, фіксував на відео процес будівництва.
    Підгайчук зазначає, що ще чотири роки тому, коли вперше на території кладовища намагалися почати будівництво, він створив ініціативну групу, в яку входили місцеві мешканці, що виступали проти зведення храму на могилах.
    «Ми зібрали майже пів тисячі підписів людей, які є мешканцями цієї вулиці, мешканців Хмельницького, в яких поховані тут рідні. Ми зібрали підписи і подали їх на розгляд земельної комісії. Земельна комісія підтримала ініціативну групу», – розповідає Віталій.
    «Тут були поховання, а зараз забудовник без дозволів забиває сваї в могили. Вони навіть поставили туалет на могилах наших предків», – обурюється хмельничанин.
    Протоієрей РПЦвУ (УПЦ МП) Іоан (Зінькевич) каже: на цьому місці планують збудувати храм Великомученика Дмитрія – покровителя воїнів. Зазначає: мають необхідні документи, які надають дозвіл на будівництво. Датовані вони 2011-2012 роками.
    На те, що храм будуть на території кладовища, священик відповідає так: “Це не від мене залежало, я цієї землі не виділяв. Мені виділяли на сесії”.
    Голова Хмельницького обласного осередку спілки поляків Франц Міцінський розповідає: «На цьому кладовищі є могили відомих осіб: генерала російської армії, міського голови тодішнього Проскурова Миколи Сікори, англійського лейтенанта Віктора Лоуренса. Це (будівництво – ред.) акт вандалізму, який не знає меж», – коментує Міцінський.
    «У 2016 році Хмельницька міська рада підтримала ініціативу мешканців вулиці Чехова щодо заборони будівництва храму», – розповідає директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Олександр Чорнієвич.
    Олександр Чорнієвич

    «Там у свій час були могили, були хрести, відповідно, ніхто не зробив перепоховання останків людей, які там знаходяться. Вони звичайно підвали не роблять, не розкопують ці могили, а забивають палі. Це є неприпустимо», – зазначив посадовець.
    Олександр Чорнієвич додає, що зараз ініціюється процес припинення акту постійного користування земельної ділянки представниками цієї конфесії та зупинки в законний спосіб будівельних робіт.
    Нагадаємо, що протоієрей РПЦвУ (УПЦ МП) Іван (Зінькевич) вже заявляв про наявний конфлікт з приводу вказаного будівництва. Він стверджував, що місцеві активісти ВО «Свобода» здійснюють тиск на нього і звинувачують у праці на державу-агресора. Відповідне повідомлення, з акцентом на «гоніння на канонічну Церкву», публікував офіційний сайт Хмельницької єпархії РПЦвУ (УПЦ МП).

    Найсвіжіше

    Популярне