Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Убивство священника РПЦвУ майже розкрите: Кремлівська пропаганда вкотре спіймана на поширенні фейків

    Київська поліція затримала одного з підозрюваних у вбивстві священика Романа Ніколаєва, яке сталося у Києві п’ять років тому. Про це повідомляє «Сьогодні» з посиланням на пресслужбу прокуратури у столиці.
    Вбивство було скоєне у ніч проти 26 липня 2015 року у під’їзді багатоповерхівки на проспекті Героїв Сталінграда, де жив священик.
    Подія одразу ж була підхоплена російськими та проросійськими ЗМІ, які в один голос «волали» про «гоніння» на Церкву та «полювання» на священників Російської православної церкви в Україні (УЦП МП – ред.). Зокрема відзначилась «Комсомольская правда».

    Ціла рада російського Імператорського православного палестинського товариства (ІППО) тоді виступила зі спеціальною заявою: «Кров цих церковнослужителів і багатьох інших безвинних жертв – на совісті тих, хто сприяє на Україні розгулу націоналістичних сил і ідей, хто розпалює братовбивчу війну, захоплює храми, утискає і залякує священнослужителів, віруючих і мирних жителів».
    Чим визначне це «православне товариство»? Та хоча б тим, що його очолює перший директор ФСБ РФ Сєргєй Стєпашин, який останнім часом не раз світився у церковній тематиці.
    Втім, слідство тривало п’ять років і зараз близьке до завершення.
    «Відповідно до матеріалів слідства, дві невідомі особи двічі вистрелили в священнослужителя, влучивши йому в голову. Після скоєного зловмисники покинули місце злочину, заволодівши особистими речами потерпілого. Проведеними слідчими (розшуковими) діями правоохоронці встановили одного із нападників. Ним виявився 46-річний киянин, який раніше неодноразово притягався до кримінальної відповідальності», – йдеться у повідомленні про результати розслідування.
    Зараз зловмисникові повідомлено про підозру за п. п. 6, 12 ч. 2 ст. 115 КК України (Умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб). Шевченківський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.
    У повідомленні нагадують, що після поранення у голову батюшка перебував у комі, але через кілька днів після інциденту помер.
    Як бачимо, офіційне слідство не встановило слідів «гоніння на Церкву» у даному злочині. Втім, кремлівську пропаганду такі «дрібниці» не зупиняли ніколи і, напевно, не зупинять. Даремно чекати офіційних вибачень від «Комсомольской правды» та їй подібних.
    Проте, є один важливий нюанс, який повинен бути врахований слідчими органами.
    Російські спецслужби часто використовували осіб з кримінальним минулим або так звані «спецзагони» для вбивства громадян, щоб у подальшому використати такі факти у боротьбі з ідеологічними ворогами.
    Так, зокрема, було під час використання «спецзагонів НКВС» у боротьбі з ОНУ/УПА, коли одягнуті у форму УПА чекісти винищували цілі села, щоб звинуватити у звірствах українських націоналістів і посилити антиукраїнську пропаганду.
    Цілком імовірно, так могло статись і цього разу. Підкупивши осіб з кримінальним минулим та замовивши їм вбивство священника РПЦвУ (УПЦ МП), російські спецслужби з перших хвилин після вбивства розігнали фейки про «полювання» на священників та монахів московського патріархату.
    Скориставшись у повній мірі інформаційним резонансом, росЗМІ розпалювали ненависть до українського націоналізму серед громадян РФ та прихильників Росії в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне