Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Нідерланди подають проти Росії у Європейський суд за збитий МН17

    Нідерланди подають позов проти Росії в Європейський суд з прав людини через збитий над Донбасом літак рейсу МН17.
    «Сьогодні (10 липня – ред.) уряд Нідерландів вирішив притягнути Росію до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) за її роль у знищенні рейсу MH17. Подаючи міждержавну заяву, уряд ділиться всієї доступною і актуальною інформацією про збитий рейс MH17 з ЄСПЛ. Зміст міждержавної заяви буде також включено при залученні Нідерландів до окремих заяв, поданих найближчими родичами жертв проти Росії в ЄСПЛ. Приймаючи цей курс дій, уряд пропонує максимальну підтримку цим окремим справам», – повідомляють у пресслужбі уряду Нідерландів.
    Відзначається, що подаючи цю міждержавну заявку, Нідерланди підтримують всіх 298 жертв катастрофи MH17, 17 різних національностей і їх найближчих родичів.
    «Досягнення справедливості для 298 жертв збитого рейсу MH17 є і залишиться найвищим пріоритетом уряду. Роблячи цей крок сьогодні – передаючи справу в ЄСПЛ і, таким чином, максимально підтримуючи заяви найближчих родичів – ми наближаємося до цієї мети», – сказав він.
    Рада безпеки ООН також буде проінформована про цей крок. У заяві зазначається, що уряд Нідерландів надає великого значення продовженню зустрічей з Росією щодо питання відповідальності держави.
    «Уряд завжди говорив, не виключає жодного правового засобу для досягнення мети. Це останнє рішення наближає нас ще на один на крок», – зазначили в уряді.
    У 2016 році група родичів загиблих вже подавала до ЄСПЛ позов проти Росії. Тоді суд просили проаналізувати, чи порушила Росія свої зобов’язання за Європейською конвенцією з прав людини під час збиття літака.
    Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.
    Офіційне слідство підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії й належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка розташована у Курській області.
    Нагадаємо, раніше редактор «Інформаційного спротиву» заявив, що «Розіп’яті хлопчики» нікуди не дінуться».

    Найсвіжіше

    Популярне