Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ видає бажане за дійсне: Минулорічні листи як «доказ» канонічності «титулу» Онуфрія

    Протоєрей РПЦвУ Микола Данилевич опублікував копії листів від представників низки Помісних Православних Церков, які він ставить у «противагу» Вселенському Патріархату, який не визнає титулів архієреїв РПЦвУ.
    Микола Данилевич опублікував копії фрагментів листів від Єрусалимської, Албанської, Сербської,  Кіпрської, Болгарської, Румунської, Польської, частково визнаної Американської Церков та Церкви Чеських земель і Словаччини та похвалився, що у них до Онуфрія звертаються як до «митрополита Київського і всієї України».
    Про той факт, що всі ці церкви офіційно ще не визнали ПЦУ, Данилевич не згадав. Тому в листуванні вони вживають відповідну термінологію, бо не мають спілкування із митрополитом Епіфанієм, предстоятелем ПЦУ.
    Цікаво, що більшість листів, які навів Данилевич, датовані ще 2019 роком – до того, коли Вселенський Патріархат видав офіційне видання із титулами єрархів Церков. Нагадаємо, на початку 2020 року Вселенська Патріархія оголосила, що не визнає титулів єпископів МП в Україні.
    А листи предстоятелів Кіпрської та Єрусалимської Церков чомусь взагалі наводиться без дати й доводиться вірити Данилевичу «на слово».
    Єдині, хто звертався до Онуфрія у 2020 році як «митрополита Київського», – представники Церкви Чеських земель і Словаччини та частково визнаної Американської Церкви.
    Просто нагадаємо, що в провальному для РПЦ Амманському саміті в лютому цього року взяли участь представники Єрусалимської, Сербської, Польської, Румунської Церков та Церкви Чеських земель і Словаччини.
    А Православній Церкві в Америці РПЦ дарувала автокефалію у 1970 році. Ця автокефалія досі не визнана Вселенською Патріархією і більшістю Православних Церков. Єрархи Церкви в Америці сприймаються Константинополем, та іншими Церквами як єрархи РПЦ. Саму ж Американську Церкву визнають лише Російська, Грузинська, Болгарська, Польська і Церква Чешських земель і Словакії.
    Про атаку клоунів нещодавно згадував речник ПЦУ Євстратій (Зоря). Інший митрополит ПЦУ назвав публікації РПЦвУ про нього «геббельсівською пропагандою». Та сама історія і тут. Маніпуляція фактами й вибірковість інформації. Нехай Данилевич покаже відповідні листи наприклад із Константинопольської православної Церкви, Елладської православної Церкви та Олександрійської православної Церкви. Було б пізнавально на це подивитись. Загалом і об’єктивність «незаперечних фактів» Данилевича можна було би перевірити.
     
     

    Найсвіжіше

    Популярне