П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Найманці з Росії знищили Белград. Нове відкриття про руйнівні протести демонстрантів

    Кремль знову взявся активно дестабілізувати ситуацію в Європі. РосЗМІ заполонили матеріали про протести в Белграді та інших сербських містах, зазвучали кремлівські наративи про «коронавірусний майдан», «громадянську війну» та «український слід». Все те, що відбувається зараз в Сербії, нагадує події недавніх днів, зокрема, протести в США, в яких брали активну участь російські маріонетки. Там, до речі, теж звучали наративи про «громадянську війну» та «український слід».
    З чого все почалося
    У Сербії народ вийшов протестувати проти влади, яка спочатку зняла карантинні обмеження, щоб провести парламентські вибори, а потім їх повернула. Сербів обурив цинізм, з яким політики поставилися до здоров’я та життя громадян. Ті заявили, що нібито коронавірус відступив і провели передвиборну кампанію і вибори, але виявилося, що в Сербії коронавірус нікуди не відступив, а, навпаки, епідемія може спалахнути з новою силою. У РосЗМІ, ясна річ, пишуть про сербів, які вийшли на вулицю через плани влади ввести комендантську годину.
    Цікаво спостерігати за тим, як російські ЗМІ висвітлюють те, що відбувається. Журналісти щосили засуджують Сербію, але нічого не говорять про Росію, де ситуація практично аналогічна. Коли Владімір Путін оголосив про закінчення «путінських канікул», військовий парад 24 червня і всенародне голосування за поправки до Конституції РФ з 25 червня по 1 липня, статистика нових випадків коронавируса в країні пішла на спад. Якщо до цього кожен день було 9-10 нових випадків коронавируса, то після – не більше 6-7 тисяч.

    Скасування обмежень в Росії призведе до того, що країну накриє нова хвиля епідемії. Хоча, якщо ставиться до всього того, що відбувається з часткою цинізму, то Кремлю це вигідно. По-перше, в Росії зростають протестні настрої, і під загрозою епідемії влада заборонить акції протесту. По-друге, коронавірус «косить» пенсіонерів, інвалідів та інші верстви населення, які перебувають на утриманні у держави. Немає людини – немає проблеми, так що Міхаіл Мішустін заощадить на пенсіях і соцвиплатах.
    Для чого це Кремлю
    «Розгойдуючи» ситуацію в Сербії, Кремль переслідує кілька цілей. По-перше, це дестабілізація обстановки в Європі, яка відмовляється співпрацювати з Владіміром Путіним і знімати з країни-агресора санкції. Президент РФ в своїх численних інтерв’ю любить говорити: «Та плювати на них, на ці санкції», але на ділі російська економіка знаходиться за мить до смерті. І це без урахування того, що на днях ЄС анонсував стратегію повної відмови від нафти і газу до 2050 року. У перекладі на російську це означає для Росії втрату найбільшого споживача російських вуглеводнів, критичне падіння нафтогазових доходів федерального бюджету та інші неприємності.

    По-друге, Кремль намагається посварити Київ з Белградом, а якщо пощастить, то і з усією Європою. Нагадаємо, це вже не перша спроба Росії зіпсувати міжнародні відносини Києва з іншими країнами, адже не так давно провалилися спецоперації Кремля щодо Угорщини, Румунії, Молдови, Польщі. Зокрема, сербський ресурс Alo, неодноразово помічений у співпраці з Россмо, опублікував замовний матеріал із заголовком «Найманці з України знищили Белград! Нове відкриття про руйнівні протести демонстрантів». Маловідомий ресурс отримав хвилину слави, адже його публікацію про нібито «український слід» миттєво розібрали на цитати російські інформаційні агентства незважаючи на те, що в белградському Центрі євроатлантичних досліджень, навпаки, заявили про «російський слід» в протестах.
    Ну і, по-третє, Владімір Путін в черговий раз намагається показати, хто в домі господар. Президент Сербії «вшанував» російського президента, приїхавши 24 червня на військовий парад в Москві, хоча його проігнорували всі європейські лідери, проте в Кремлі цей «реверанс» не врахували. До сербських протестів доклала руку організація «Альянс за Сербію», за якою стоїть Кремль, і яка має таке саме відношення до Сербії, як «Роскосмос» до космосу. Саме їй і повинен «дякувати» Александар Вучич за те, що мирний протест, на який вийшли серби, закінчився погромами.
    Зворотній відлік
    Події в Сербії ще раз підтверджують, що Владімір Путін перетворив Росію в країну-агресора. Але зовсім скоро вона, а з нею і 147 млн ​​росіян, стане справжнім ізгоєм на світовій арені. Все більше світових політиків розуміє, що з Владіміром Путіним краще не вести справ. Зокрема, багато країна почали відмовлятися від спільних проєктів з Росією. Наприклад, днями стало відомо про те, що був призупинений проект з виробництва російсько-китайського літака, або Туреччина відмовляється купувати російський газ по «Турецькому потоку», замінивши його на СПГ, головним чином, з Алжиру, Катару, Нігерії, США.


    І це лише вершина айсберга, а найтрагічніше для Кремля під темною водою.
    Віра Перовська, Newssky

    Найсвіжіше

    Популярне