П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Сербії штурмують урядові споруди: Лунають заяви про російський слід цих заворушень

    Центр євроатлантичних досліджень з Белграду (CEAS) вказує, що головними лідерами насильницьких демонстрацій є проросійські громадські діячі, які не обирають засобів для делегітимізації спроб Сербії піти на компроміс щодо врегулювання статусу Косово.
    Ось чому акції протесту відбуваються напередодні важливих зустрічей, які проводить керівництво держави у зв’язку з діалогом з Приштиною, пише Балканський оглядач у Facebook..
    Мета нинішніх заворушень, на думку аналітиків, – зупинити стабілізацію та демократизацію Західних Балкан, зупинити пошуки компромісних рішень для відкритих питань та зруйнувати зв’язки регіону, включаючи Сербію, із Заходом.
    CEAS наводить докази тісного співробітництва росіян не тільки з відверто проросійськими політиками, але і повідомляє про проникнення прокремлівських структур і до лав нібито проєвропейських опозиційних рухів.
    Посол РФ в Сербії Алєксандр Боцан-Харченко спростував ці заяви CEAS, назвав їх абсурдними та необґрунтованими. У своєму допису у Твіттері дипломат назвав белградський аналітичний центр поширювачем пропаганди щодо російської загрози та «примітивних русофобських кліше».
    Між тим вранці 8 липня пресслужба президента Сербії Александара Вучича оголосила про скасовання його зустріч з російським послом.
    Деякі сербські ЗМІ звинуватили Україну в розпалюванні ситуації. «Найманці з України знищили Белград! Нове відкриття про руйнівні протести демонстрантів», – так звучить заголовок статті сербського бульварного видання Alo. Як там зазначають, у протестах у Белграді брали участь найманці корпорації Blackwater, громадяни Сербії, які брали участь у війні в Україні проти росіян та сепаратистів на Сході крани.
    Нагадаємо, у античорногорських протистояннях помічені куратори ГРУ РФ. Також у Верховній Раді України ОПЗЖ очолила «Групу міжпарламентських зв’язків із Сербією».

    Найсвіжіше

    Популярне