Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Філарет знову в центрі уваги російських церковників

    Нещодавні заяви почесного патріарха Філарета про «новий томос» від Вселенського патріарха Варфоломія припали до душі російським церковним діячам. Нещодавно ці заяви прокоментував заступник голови відділу зовнішньоцерковних відносин РПЦ протоєрей Ніколай Балашов. Тепер їх прокоментував і начальник Балашова – митрополит Іларіон Алфєєв.
    У недільному випуску передачі «Церковь і мір», яка виходить на пропагандиському каналі «Россія-24» (саме цьому телеканалу Філарет дав інтерв’ю рік тому), Алфєєв заявив, що «происходящие в среде украинских раскольников события, в частности, прозвучавшее недавно со стороны Филарета Денисенко заявление о необходимости получения нового «томоса», который не предусматривал бы подчинения Константинополю, есть естественное следствие всей предыдущей истории этого раскола». На його думку: «украинские раскольники окончательно запутались в авантюре, совершенной при помощи тогдашнего президента Украины Порошенко, который добился от Патриарха Варфоломея “томоса”».

    Скріншот

    Також в унісон із Філаретом Алфєєв вкотре заявив, про «недосконалість» Томосу про автокефалію для Православної церкви України, який, за його словами, «создает некую ущербную полуавтокефальную церковную структуру, причем создает ее на базе раскольников, не имеющих канонического рукоположения».
    Не оминув своєю увагою російський митрополит і самого Філарета. Примітно, що цього разу Алфєєв назвав Філарета не розкольником, а людиною, яка «на протяжении более четверти века боролся за так называемую автокефальную церковь», але «когда дело дошло до предоставления «томоса», то его просто отодвинули в сторону». Далі, перефразувавши самого Філарета, Алфєєв констатував, що Філарету «якобы что-то пообещали устно, потом это не выполнили». Внаслідок чого, за словами Іларіона, «Филарет обиделся и провозгласил свою прежнюю структуру существующей».
    Демарш Філарета Алфєєв оцінив як «раскол в расколе». У той самий час Іларіон вважає, що «на требования Денисенко вряд ли последует какая-либо положительная реакция со стороны Константинополя», адже на його думку «для Константинопольского Патриархата эта история закрыта».
    Окрім цього Іларіон вкотре повторив улюблену російську тезу про «раскол мирового православия». Такий розкол він вбачає у визнанні ПЦУ з боку Олександрійської та Еладської Церков: «эту раскольничью структуру признали некоторые иерархи Александрийского Патриархата и Элладской Православной Церкви, а другие Православные Церкви ее не признают, то есть раскол, который появился на Украине… сейчас становится общеправославным расколом».

    Винуватцем цього розколу Іларіон вважає Вселенського патріарха Варфоломія: «Единство всемирного православия сегодня нарушено из-за антиканонических действий Патриарха Варфоломея». Утім сам Іларіон сподівається, що «что этот раскол будет уврачеван».
    Можемо констатувати, що Філарет вкотре на устах у російських церковників. Утім тепер колишній очільник УПЦ КП не просто повторює риторику своїх російських церковних «колег», а піддає їм нові теми для розмов і звинувачень. Якщо в Україні вже мало хто цікавиться безглуздими заявами старця, то в Росії їх сприймають із радістю. Ще б пак – завдяки Філарету і його деструктивним діям, РПЦ намагається осудити Вселенського патріарха Варфоломія.
    Але це їй навряд вдасться, адже провальне лютневе зібрання в Амані показало, що більшість Помісних Православних Церков стоять на засадах правди і не піддаються на провокації РПЦ. Тому ніякі подібні заяви не можуть вплинути на розвиток Православної церкви України та положення Вселенського патріарха і Константинопольської Церкви у світовому Православ’ї. Подібними висловлюваннями Філарет шкодить лише собі, тим самим закопуючи залишки свого авторитету у помийну яму російської пропаганди.

    Найсвіжіше

    Популярне