П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Карантин дає нам хорошу нагоду відпочити душею і наповнити духовний світ

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній наголосив на тому, що карантин є хорошою нагодою відпочити найперше душею та наповнити свій духовний світ. Це час коли можна навчитись відпочивати, звільняти свої думки, знімати напругу у рідних знайомих місцях, які можна відкрити для себе з іншого боку.
    «Цього літа на звичний для багатьох відпочинок значно вплинуло поширення вірусу. Обмежені напрямки польотів за кордон, карантинні обмеження всередині країни та бажання не наразити на небезпеку себе та ближніх змушують коригувати або навіть відмовлятися від деяких планів на літню відпустку. Та це водночас нагода замислитися про відпочинок, найперше, для душі, для наповнення духовного світу», – написав він у Facebook.
    Епіфаній підкреслив, що справжній відпочинок мотивує на майбутні звершення і додає натхнення, яке ми можемо черпати навіть у рідному місці. «Особисто для мене таким місцем у Києві є Видубицький монастир, де поєднана краса Божого храму та природи».
    Предстоятель ПЦУ зазначив, що молитва – необхідна для відпочинку духом, адже позбавляє тривоги, збентеженості, багатьох страхів та переживань.
    «Гармонійний відпочинок потрібен не лише для тіла, але й для нашої душі, на яку часто впливають різноманітні стресові ситуації та спокуси, що мають властивість руйнувати, ранити, якщо ми піддаємося їм. Молитва, натомість, відновлює та заспокоює, а також робить сильнішими у боротьбі зі стресом та гріхом».
    Митрополит Епіфаній навів приклад із Біблії де Бог шість днів створював світ і на сьомий день відпочив. На думку митрополита, Бог показує нам приклад кропіткої праці, після якої необхідно перепочити, тому ми, «як християни, досі у сьомий день тижня, у неділю, відпочиваємо від усіх буденних справ, щоби присвятити день духовному відновленню – у молитві, зокрема на Божественній літургії».
    «Розумію, що багато із вас втомились цьогоріч і від труднощів, що спричинила пандемія. На жаль, вона продовжує змінювати плани і на відпочинок. Проте це спроба навчитись відпочивати, звільняти свої думки, знімати напругу у рідних знайомих місцях, які можна відкрити для себе з іншого боку. І головне – не забувати про духовне оновлення, яке нам приносить щира розмова із Богом», – підсумував предстоятель ПЦУ.
    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній обговорив із військовими священниками ДПСУ розвиток капеланства. Також митрополит Епіфаній освятив пам’ятник автору Гімну України Павлу Чубинському.

    Найсвіжіше

    Популярне