Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Архієпископ ПЦУ Нестор очолив чин похорону загиблого на Донбасі Героя

    У Тернополі Архієпископ Православної Церкви України Нестор (Писик) очолив молитву за спокій душі молодшого сержанта 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» Івана Дедюха.
    Провести в останню путь земляка, який поклав життя, захищаючи Україну від російського агресора та його поплічників, прийшли представники влади, рідні, друзі та тернополяни. Прощання з Героєм відбулося на Театральному майдані міста, повідомляє пресслужба ПЦУ.
    Чин похорону загиблого на Донбасі Героя звершив архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик) у співслужінні кліриків єпархії та духовенства інших конфесій.
    Архієпископ Нестор звернувся зі словом до присутніх на головній площі Тернополя і всіх, хто знав, любив і надалі любитиме і пам’ятатиме воїна Івана.
    «Шість років тому на українські землі увірвався агресор, який прийшов, щоб знищити нашу державу. Тоді здавалося, що ніщо не може протистояти такій великій військовій машині, як російська армія, особливо армія українська, яку старанно нищили останні десятиліття перед тим. Але Господь, який береже і захищає український народ, дав нашим людям, нашим небайдужим громадянам отой дух, який зміг протистояти і імперській машині, і їхній зброї і міці. І ті небайдужі щирі українці, мужні воїни вирушили на схід, щоб протистояти агресору. Протягом цих шести років ми, на жаль, не раз уже зустрічали у Тернополі воїнів, які віддали своє життя за Україну. Щоразу це страшна трагедія, оскільки обірвалося життя людини – життя того, хто всім своїм серцем любив Україну, хто боровся за неї до останнього, хто душу віддав за Батьківщину. Але, напевно, всі ці жертви, всі загиблі на сході воїни є тими цеглинками, з яких будується справжня українська держава. Господь, попустивши цю війну для нас, дав нам змогу відчути, що означає для нас Україна і що ми готові для неї зробити», – сказав архієпископ ПЦУ.
    Він також наголосив, що в останнє століття у людях утвердилася байдужість до всього, що виходить за межі безпосередньо особистих інтересів, і все, що робиться за стінами власного дому, більшості зазвичай не стосується. «Слава Богу, що у нас є багато небайдужих воїнів, які відстоюють нашу Державу. Так, борючись за неї, вони гинуть, але віримо, що їхня любов, їхня вірність Україні, яка запалює серця інших так само любити Україну, боротись за неї, відстоювати її».
    «Вони помирають як Герої. Як Герой загинув і Іван Дедюх, який щиро любив Україну і віддав за неї найдорожче – своє життя. Але для нас як християн його життя не завершилося. Хоча тілесно він не з нами, але душею перед престолом Божим він молиться за Україну, за те, щоб ця війна швидше закінчилася нашою перемогою, молиться за всіх тих, кого він тут залишив: за рідних, за бойових побратимів, за друзів, за своїх земляків, за весь наш український народ. Нехай господь оселить його в оселях праведних, а подвиг, боротьба, жертовність воїна Івана хай запалюють в нас любов до України, нашого народу, щоб кожен українець також був готовий боротися за свою державу до останнього. Бо лише з такої боротьби народжується справжній народ. Вічная йому пам’ять!», – підсумував архієпископ Нестор.
    37-річний тернополянин Іван Дедюх 27 червня отримав несумісні з життям поранення поблизу Старогнатівки Волноваського району Донецької області. Поховали Героя на Микулинецькому кладовищі.
    Нагадаємо, капелан ПЦУ провів молитву за спокій душ військових Сергія Майбороди та Ірини Шевченко.


     

    Найсвіжіше

    Популярне