П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    СБУ і МВС мають вжити заходів щодо «козачого патруля» РПЦ в Мелітополі – екс-радник голови СБУ

    Міністерству внутрішніх справ і Службі безпеки України необхідно вжити відповідних заходів щодо відкритої напередодні «канцелярії Мелітопольського куреня Запорізького війська низового» так як дана структура становить загрозу для безпеки регіону і національної безпеки в цілому.
    Про це в коментарі виданню Guildhall заявив екс-радник голови СБУ Ярослав Антоняк.
    «Відкриття так званої «канцелярії Мелітопольського куреня Запорізького війська низового» небезпечний прецедент, оскільки парамілітарні формування РПЦ відомі незаконними силовими активностями та заходами з дестабілізації суспільно-політичної ситуації. Зокрема, «верховний отаман» цього війська Володимир Панченко, який вже займався розгойдуванням «русского міра» в Запоріжжі в 2014 році. Регіон чутливий, тому СБУ і МВС необхідно звернути увагу на створення подібної структури, що становить загрозу для національної безпеки України», – заявив Ярослав Антоняк.
    «Останній підтверджений випадок участі таких «охоронних» формувань РПЦ в силових акціях – стрілянина в Броварах, де було зафіксовано участь груп силової підтримки Російської православної церкви на Вінничині. Сьогодні, ця структура в Запорізькій області несе такі самі загрози, які принесли подібні структури на Донбасі в 2014 році – розпалювання міжетнічної, міжнаціональної та релігійної ворожнечі, антиукраїнська діяльність і дестабілізація суспільно-політичної ситуації», – розповів він.
    «У нас є закон, згідно з яким організації з охорони громадського порядку під час реєстрації повинні проходити відповідні перевірки в органах внутрішніх справ, тому чому дозволено створення такої структури РПЦ в Мелітополі питання залишається відкритим. Свого часу, в 2018 році СБУ проводила силові заходи проти однієї з такою структур і конкретно в Запоріжжі під назвою «Союз православний Радомир», що надають «охоронні послуги» Запорізькій єпархії УПЦ МП, тоді було вилучено незареєстровану вогнепальну автоматичну зброю, патрони, антиукраїнські матеріали. На жаль, відкриваються ті самі структури з тими самими людьми, діяльність яких свого часу була зупинена», – підсумував екс-радник голови СБУ.
    Нагадаємо, представники РПЦвУ освятили відкриття так званої «канцелярії Мелітопольського куреня Запорізького війська нізого». Подібні силові підрозділ РПЦвУ неодноразово були помічені в акціях з дестабілізації суспільно-політичної ситуації, зокрема, на Донбасі та в Криму в 2014 році.

    Найсвіжіше

    Популярне