П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У музеї в Москві виявили зниклі з Києво-Печерської лаври коштовності. Фото

    Зі 119 предметів, зазначених у каталозі за даними 1930-х рр., археологу вдалося ідентифікувати 57 «київських» речей.
    Археолог Тимур Бобровський знайшов у каталозі Державного історичного музею в Москві десятки предметів з Києво-Печерського музею-заповідника, які в 30-х роках були вивезені більшовиками і вважалися безповоротно втраченими. Про це він повідомив у Facebook.
    Це були переважно богослужбові предмети, реквізовані в 1920-х рр. з ризниць Софійського та Успенського соборів Києва, перетворених в музеї з приходом «совєтів». Цінні речі вилучалися під приводом «надійного зберігання», але на початку 1940-х рр. більшість з них зникла в надрах державних банківських установ.
    У 2001 році хранитель фондів Києво-Печерського заповідника Григорій Полюшко видав монографію «Втрачені скарби лаврського музею» з каталогом дорогоцінних речей, які радянська влада передала з фондів музею в Державне сховище цінностей СРСР. Бобровський повідомив, що він вирішив порівняти фотографії з каталогу Полюшка з каталогом на сайті ДІМ.
    «І тут почалося … Зі 119 предметів, зазначених у каталозі за даними 1930-х рр., мені серед матеріалів цього сайту вдалося ідентифікувати 57 «київських» речей, з яких щонайменше чотири десятки вважалися втраченими назавжди. І це я переглянув тільки частину оцифрованої колекції», – повідомив археолог.
    До цього часу безцінні артефакти з золота, срібла та дорогоцінних каменів вважалися загубленими назавжди.
    Нагадаємо у мережі показали, на що Росія перетворила вкрадене у Фінляндії місто. Також парад Путіна проігнорують і європейці, і росіяни.

    Найсвіжіше

    Популярне