П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    «Руки геть від томосу!», – Садовий про Томос і звинувачення Порошенку

    Мер Львова Андрій Садовий висловився на захист екс-президента Петра Порошенка, щодо якого почали розслідування через розпалення міжконфесійної ворожнечі шляхом створення Православної Церкви України.
    Під час засідання Львівської міськради 19 червня, Андрій Садовий заявив, що депутати Львівської міської ради мають прийняти звернення щодо цієї справи, засудивши дії правоохоронців, передає сайт Духовна велич Львова.
    «Ми як депутати міської ради, незалежно від того, якої ми конфесії, якого віросповідання, ми повинні чітко дати нашу позицію: «Руки геть від томосу!» Це є наша історія, це є той факт, який не можна заперечувати, так само як незалежність нашої держави. І ми звертаємося до керівництва нашої держави, до представників правоохоронних органів зберігати мудрість, толерантність, не піддаватися на провокації і відкидати всяку нечисть, яка буде пхати руки до томосу», – заявив Андрій Садовий.
    За саме звернення депутати будуть голосувати в кінці сесії.

     18 червня, п’ятий президент України Петро Порошенко біля Печерського райсуду Києва заявив, що йому інкримінують розпалювання міжрелігійної ворожнечі через отримання Томосу. Він також сказав, що вважатиме за найбільшу нагороду відсидіти за Томос. Того ж дня Одеська Єпархія УПЦ КП заявила, що Порошенко «порушив рівноправність громадян залежно від їх релігійних переконань», хоча 16 червня Київський Патріархат запевняв, справи проти Порошенка «не мають нічого спільного з релігією».
    У Державному бюро розслідувань підтвердили існування заяви пов’язаної із Петром Порошенком по факту розпалювання міжконфесійної ворожнечі. За словами ДБР, «СБУ почала розслідування за заявою вірян Київського патріархату». Релігієзнавець Ярослава Міщенко заявила, що заявниками УПЦ КП виявились наркомани
    Також колишній народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін подав заяву у ДБР, у якій 18 разів згадує томос і хоче, щоб «Петя відсидів за Томос». ПЦУ відреагувала на такі події заявою. Водночас речник ПЦУ Архієпископ Євстратій назвав кримінальну справу про Томос «маразматичним цинізмом».

    Найсвіжіше

    Популярне