П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Турецькі ЗМІ: Свята Софія може відкритися як мечеть 15 липня

    Чиновники правлячої Партії Республіки Туреччина заявляють турецькій пресі про можливу дату відкриття Святої Софії як мечеті.
    Питання про перетворення музею Святої Софії у мусульманську мечеть було передане Турецькій державній раді, яка ухвалить рішення про використання святої Софії Константинопольської 2 липня .
    Як передає orthodoxtimes.com з посиланням на haberler.com, чиновники правлячої партії впевнені у вироку і стверджують, що через 86 років ісламська молитва буде прослухана у святій Софії 15 липня, у четверту річницю невдалої спроби перевороту проти президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.
    Свята Софія буде перетворена в мечеть, як цього хотів султан Мехмед
    15 червня міністр юстиції Туреччини Абдулхаміт Гюль заявив, що «ланцюги Святої Софії повинні бути зламані», щоб дозволити мусульманську молитву.
    В інтерв’ю державному агентству Anadolu він характерно сказав: «Розривати ланцюги Святої Софії, відкриваючи її для (мусульманської) молитви – це бажання всіх нас. Це виконання бажання султана Мехмеда».
    Як повідомляє ethnos.gr, Абдулхаміт Гюль заявив, що зміна статусу Святої Софії є ​​питанням національного суверенітету і не стосується міжнародної спільноти. Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу погодився із таким твердженням.
    Соціолог Айхан Актар розповів турецькому виданню DW, що перетворення Святої Софії в музей в 1934 році Мустафи Кемаля Ататюрка, світського засновника сучасної Туреччини, було актом, спрямованим на нейтралізацію впливу грецьких націоналістів, які пов’язували статус пам’ятника з відновлення Константинополя, а також тих, які розглядали це як щит проти хрестоносців.
    Таку ж думку висловлює Кошкун Йілмаз у газеті “Сабах”, який стверджує, що “Агія Софія” в 1934 р. Стала музеєм Ататюрка для задоволення греків і пом’якшення ставлення Заходу до Туреччини.
    ЮНЕСКО реагує на плани Туреччини щодо Святої Софії
    Зазначається, що кілька днів тому Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулай, відповідаючи на лист міністра закордонних справ Греції, у якому підтвердив, що організація ретельно стежить за ситуацією після турецьких оголошень про перетворення Святої Софії в ісламську мечеть.
    Чиновник Організації Об’єднаних Націй нагадав, що пам’ятник, завдяки своїй винятковій світовій цінності, входить до Списку всесвітньої спадщини з 1985 року як музей, що входить до історичної зони Константинополя.
    Відповідно до процедур, передбачених Конвенцією про всесвітню спадщину, перед прийняттям рішення про будь-яку конверсію такої пам’ятки необхідне попереднє офіційне повідомлення держави-учасниці Конвенції до ЮНЕСКО.
    Компетентний міжурядовий комітет з 21 членом, який розглядає відповідні рішення, потім скликає підтримати виняткове глобальне значення пам’ятника.
    Килими готові
    У той же час, як  повідомляє ethnos.gr, турецькі ЗМІ пропускають в Пресу різноманітну інформацію про підготовку до перетворення пам’ятника в мечеть. В інтерв’ю турецькому каналу Т24 турецький журналіст Ахмет Анапалі заявив, що фіолетові килими придбані для покриття 7000 кв.м. Софії Святої Софії, як у період Мехмеда Завойовника. Він також додав, що перетворення музею в мечеть відбудеться і не очікується ніяких сюрпризів.
    Турецька державна рада має вирішити цю справу 2 липня, але багато прихильників ісламістів Ердогана вже кілька років закликають перетворити святу Софію в мечеть.

    Найсвіжіше

    Популярне