Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Історик: Діяльність бунтівного схиігумена РПЦ може призвести до збройного зіткнення

    Набирає обертів скандал, пов’язаний із захопленням на російському Уралі жіночого монастиря. Внутрішньоцерковний бунт – інакше це не назвати – підняв заборонений в священнослужінні схиігумен Сєргій (Романов), колишній духівник Наталії Поклонской.
    Ситуацію, що склалася, прокоментував російським ЗМІ Сєргєй Бичков, доктор історичних наук, історик російської церкви.
    – Чи були в новітній історії прецеденти захоплення монастирів і непокори священноначалля?
    – Схожа історія сталася з єпископом Анадирським і Чукотським Діомідом, який в 2007 – 2008 роках виступав проти керівництва РПЦ та патріарха Алєксія ІІ.
    Він мітингував, агітував, викривав. Було зроблено кілька умовлянь. До Анадиру був спрямований єпископ Сергієво-Посадський Фєогност з двома старцями з Троїце-Сергієвої Лаври, тому що Діомід до висвячення в єпископи був насельником цього монастиря. Поїздка на Чукотку Фєогноста зі старцями стала останньою спробою вмовляння. На жаль, це не принесло результату. Діомід уперся, говорив, що церква загрузла в гріхах. У результаті він був заборонений у священнослужінні.
    Діомід розірвав спілкування з Російською православною церквою, назвавши її «служницею Антихриста», з групою своїх прихильників створив нечисленне релігійне об’єднання «Святійший синод Російської православної церкви». Зараз він припинив активну діяльність, розчинився в небутті. Живе десь в Україні як громадянин Сергій Дзюбан. А на території Росії діє кілька невеликих єпархій, що походять від Діоміда.
    Те, що стосується духівника Среднеуральского монастиря Сєргія (Романова), то це історія потворна. Він був міліціонером, вбив людину і відсидів у в’язниці тринадцять років. Згідно з канонами православної церкви, людина, яка вчинила вбивство в жодному якому разі не може бути священником. Ніколи, за жодних обставин! Він може бути простим монахом, якщо вже він вирішив прийти до церкви.

    Те, що ця людина була висвячена, стала духівником відомих осіб – тієї самої Наталії Поклонскої, це не вписується ні в які рамки, і дійсно говорить про те, що в церкві найтяжча криза.
    За той час, поки він був духівником монастиря, Сєргій набудував близько десятка скитів у важкодоступних місцях. Виникає аналогія з старообрядницьким розколом середини 17 століття. Добре, його виженуть з цього монастиря – він піде в скит. У нього маса фанатичних прихильників, маса послідовників, і це, звичайно, буде сильніше ніж єпископ Діомід.
    – Які є важелі впливу? Зараз Сєргія охороняють козаки, вигнані черниці викликали поліцію …
    – Це призведе до зіткнення. Ви знаєте, що в Росії на руках у приватних осіб – величезна кількість зброї. Найчастіше ця зброя не зареєстрована. У нас достатньо людей, які нелегально беруть участь у військових зіткненнях як на території Росії, так і за її межами. Вони повертаються з гарячих точок і привозять з собою зброю. Може повториться історія далекосхідних партизан, які розстрілювали поліцейських. Я думаю, що може дійти до цього.
    Психологія людей Зауралля відрізняється від психології людей Європейської частини Росії, де народ досить прибитий і вимирає. За Уралом це може привести до збройного зіткнення.
    – Чи можна говорити про те, що Сєргій зібрав навколо себе релігійних фанатиків?
    – Звичайно, він і сам неосвічена і фанатична людина. Я не дарма згадував старообрядницький розкол: яка була причина старообрядницького розколу? Хреститися двома перстами або трьома перстами! Як здійснювати хресний хід – по ходу сонця або проти ходу сонця? Здавалося б, смішні речі, через які не може розколотися церква! Тут ми маємо те саме – маячні думки про чіпування через кров … але, на жаль, велика частина нашої пастви неосвічена, і такі люди як Сєргій (Романов) знаходять вдячний ґрунт. Фанатичні заклики сильно впливають на цих людей.

    Найсвіжіше

    Популярне