П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії бунтівний схиігумен захопив монастир

    У Среднеуральскому жіночому монастирі організували цілодобове чергування з ініціативи схиігумена Сєргія (Романова). Як повідомляють росЗМІ, на територію пускають лише паломників. Журналістам настійно рекомендували покинути територію. Після того як знімальна група не підкорилася, кореспондентів оточили міцні чоловіки, які змусили їх виїхати.
    До охорони монастиря залучили козаків. Деякі з них були помічені на Балтимі в 2019 році – тоді вони заважали автогонщикам виїжджати на трасу. У патрулюванні, ймовірно, беруть участь і звичайні віруючі.
    Не потрапив в монастир і священик Георгій Вікторів, якого митрополит Кіріл відправив в обитель для відправлення треб. Як розповів соратник схиігумена Всєволод Могучєв, протоєрей Георгій приїжджав до монастиря, але до нього назустріч вийшли віруючі. Вони своїм виглядом дали зрозуміти, що «не налаштовані слухати чужі розпорядження». Тому заходити на територію священик не став.

    «Він вирішив забрати з собою ігуменю Варвару (Кригін), яка чомусь вирішила, що їй нібито щось загрожує, хоча вона з цими людьми прожила багато років. За фактом, вони [єпархіальне керівництво] промацали ґрунт, наскільки буде доречним поставити цю людину на чолі монастиря», – каже Всєволод. «Вплив [ігумені] на монастир не був вирішальним, таким, що без неї монастир розвалився б», – додав він.
    Схиігумен залишається в монастирі, але в будь-який момент може звідти виїхати у справах. Він повернувся до служіння, незважаючи на заборони правлячого архієрея. При цьому те, що єпархія оголосила Таїнства, вчинені Сєргієм, незаконними і недійсними, нікого не бентежить. В обителі знаходяться більшість насельниць, діти і люди похилого віку, туди продовжують приїжджати віруючі.
    Соратники Сєргія побоюються «зовнішнього управління», тобто заміни опального схиігумена на лояльного митрополиту священника і «провокацій». За словами Всєволода, монастир будувався на гроші жертводавців, і єпархія в зростанні обителі не допомагала.
    «Якщо почнеться зміна керівництва, хто подбає про підопічних? У тому, що про них подбає митрополит Кіріл, є великі сумніви», – заявив журналіст. Він стверджує, що церковна влада планує позбавити схиігумена священицького сану. Після цього він більше не зможе причащати і сповідувати віруючих, здійснювати низку інших таїнств, але залишиться схимонахом.
    Те, що монастир вийшов з-під контролю, визнали в Єкатеринбурзькій єпархії. Там заявили, що схиігумен самостійно усунув від управління ігуменю – «головну посадову духовну особу в жіночому монастирі», яку призначили рішенням Священого Синоду в 2005 році.
    «Матушка Варвара, будучи послушкою, з перших днів бачила цей монастир разом з отцем Сєргієм і сестрами. Днями законна ігуменя була фактично усунена від управління монастирем отцем Сєргієм, є духівником обителі. У зв’язку з цим священник Георгій Вікторов був призначений в монастир для здійснення богослужінь, щоб не позбавити насельниць і паломників канонічної служби», – повідомили в прес-службі. На питання, чи пустили протоєрея до обителі і як єпархія збирається врегулювати конфлікт, в прес-службі не відповіли.
    Перше засідання єпархіального церковного суду, що повинен розібратися в поведінці схиігумена, відбулося 15 червня. Сєргій приїхав в єпархію, щоб зачитати звернення. У зверненні Сєргій заявив, що патріарх зрадив віру дотриманням норм Роспотрєнадзору. Після цього він покинув зал засідання. Наступне відбудеться 26 червня.
    Сєргія судять за те, що він не послухався митрополита Кіріла. Після проклять схимонаха на адресу Роспотрєбнадзора і санітарних лікарів архієпископ заборонив йому проповідувати. Але ігумен не послухався і записав нове звернення. Тоді єпархіальни влада заборонила йому служити. Це рішення Сєргій також відмовився виконувати.

    Найсвіжіше

    Популярне