Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У соцмережах шахраї видурюють гроші, прикидаючись коломийським капеланом

    Заступник міського голови Коломиї Володимир Бойцан опублікував у соціальній мережі скріни діалогу з місцевим капеланом Василем Довганюком. У розмові «отець» попросив пана Володимира надіслати йому певну суму коштів на новий номер телефону, адже попередній був начебто втрачений. Зловмисникам не пощастило: пан Володимир викрив їх, передає Галицький кореспондент.


    У зв’язку з цим Василь Довганюк на своїй сторінці опублікував допис, де застеріг громадян:

    Будьте обережні! Чим складніша ситуація в країні, тим більше людей, які хочуть нажитися на проблемах та бідах пересічних українців, волонтерів та воїнів. Для цього шахраї використовують найрізноманітніші методи та способи. Вони телефонують по випадково набраному номеру і схвильованим голосом повідомляють, що з родичем, другом або товаришем по службі трапилося якесь нещастя. До того ж, у потерпілого зламався телефон і доводиться дзвонити з чужого. Потрібно зробити велику кількість дзвінків, тому необхідно поповнити постраждалому баланс. А потім голос просить купити картку на 20, 50 і навіть 200 гривень і продиктувати по телефону її секретний код. Потрапивши у несподівану стресову ситуацію, люди губляться і виконують все, що їм кажуть. Будьте уважні!


    Зауважимо, що це не перший раз, коли аферисти намагаються видурити гроші таким чином.
    «Духовний Фронт України» нарахував мінімум п’ять випадків тільки цього року, коли користуючись довірою суспільства до діяльності капеланів, шахраї створювали у соцмережах сторінки під іменами відомих капеланів Православної церкви України, де вони видурювали гроші нібито на потреби українського війська.
    Так, у січні цього року Синодальне управління військового духовенства Православної церкви України повідомило, що така ситуація спіткала капелана Олександра Вронського. Під його іменем невідомими було створено новий профіль у мережі Facebook, звідкіля надсилались повідомлення з проханням переказати кошти нібито на мобільний рахунок учасників АТО.

    За місяць, у лютому, Олександр Єфременко, який працює в Синодальному управлінні військового духовенства Православної Церкви України, попередив на своїй сторінці у Facebook, що шахраї створили копію його профілю і просять від його імені позичити кошти. Єфременко попереджає: «Це поширена афера у соціальних мережах, ні в якому разі не зичте коштів!».
    Незабаром забили на сполох з Волинської єпархії ПЦУ. На цей раз шахраї створили фейкову сторінку військового капелана з Волині Віталія Антонюка. Тоді ГО «Військові капелани Волині» заявило: «військові капелани не здійснюють розсилок для поповнення карток мобільних телефонів, а також банківських карток в особистій пошті, а спілкуються з друзями особисто або подають інформацію відкрито».
    Останніми днями шахраї знову активізувались. Три дні тому капелан Національної академії Державної прикордонної служби України о. Дмитро Махота попросив своїх друзів бути обережними: «Хтось створив фейкову сторінку і просить гроші».
    На вудку шахраїв попався навіть відомий релігієзнавець і депутат VIII-го скликання Віктор Єленський. В коментарі під постом о. Дмитра Махоти він написав: «Вже гроші з мене збили на АТО».

    Синодальне управління військового духовенства Православної церкви України закликає благодійників та жертводавців бути пильними: «Перш ніж ділитися своїми благами, краще поспілкуйтеся з капеланом особисто. Переконайтесь, що таке прохання надіслане реальним військовим священником, а не шахраєм».

    Найсвіжіше

    Популярне