Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Залишаються громадянами України: У Раді відреагували на російські паспорти в ОРДЛО

    Мешканці окремих районів Донецької та Луганської області (ОРДЛО) з російськими паспортами залишаються громадянами України. Конституція забороняє позбавляти українського громадянства.
    Про це в інтерв’ю LB.ua заявив голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики Олександр Мережко.
    Зокрема, Мережко прокоментував демонстрацію російських паспортів представників ОРДЛО на переговорах мінської контактної групи.
    «Взагалі це дуже складне питання. Адже українська конституція забороняє позбавляти українського громадянства … Отже, ми не можемо позбавити людей, які отримали російське громадянство, українського паспорта. Якщо ми так зробимо, то порушимо Конституцію», – зазначив він.
    Нардеп також сумнівається в доцільності змін до Конституції на предмет заборони жителям окупованих Криму та частини Донбасу брати участь у виборах і впливати на зовнішньополітичний курс країни, передає РБК-Україна.
    «Там за фактом виявляється маса людей з російським громадянством. Ми їм скажемо, що відмовляємося від них тільки тому, що вони не здали український паспорт, як цього вимагає процедура? З точки зору права і Конституції України, вони як і раніше є громадянами нашої країни», – підкреслив Мережко.
    Нагадаємо, в середині травня віце-прем’єр і міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков заявив, що у представників ОРДЛО на переговорах російські паспорти, тому Україна не може вирішувати з ними питання врегулювання на Донбасі.
    Крім того, він підкреслював, що жителі окупованих районів з російськими паспортами не зможуть балотуватися на місцевих виборах, коли вони будуть проходити за українським законодавством.

    Найсвіжіше

    Популярне