Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У сценарії релігійної дестабілізації Чорногорії все чіткіше проявляється російський слід

    Буквально кілька днів тому я в статті «Чорногорський сценарій як застереження Україні» описував те, як через провокаційні дій в період карантину представників Сербської православної церкви в Чорногорії були каталізувати протести з погромами в містах по всій країні.
    Провокація з боку Сербської православної церкви, яка полягала в грубому порушенні режиму карантину в Чорногорії, носила явно спланований характер і дуже нагадувала аналогічні дії РПЦвУ в Україні. У свою чергу, до чорногорської ситуації тут же підключилися додаткові сторони конфлікту, які і є основними подливалами олії у вогонь.
    Так, на тлі каталізації заворушень в Чорногорії президент Сербії Олександр Вучич і патріарх Сербської православної церкви Іриней оперативно зателефонували і оприлюднили за підсумками розмови спільну заяву, що акцентує увагу на «ворожому» ставленні Чорногорії до СПЦ.
    Одночасно з цією «спільною заявою» президент Сербії Олександр Вучич зідзвонився з президентом РФ Владіміром Путіним, з метою подякувати за надану «гуманітарну» допомогу, хоча така була відправлена ​​в його країну ще півтора місяці тому, і у Вучича було більш ніж достатньо часу «подякувати». Зрозуміло, метою дзвінка було прагнення глави Сербії поскаржитися на «гоніння» Сербської православної церкви в Чорногорії.
    І ось, не минуло й півроку, а всього-то добу, як голова комітету Держдуми з розвитку громадянського суспільства, питань громадських і релігійних об’єднань, президент Генеральної Асамблеї Міжпарламентської асамблеї православ’я (МАП) Сєргєй Гаврілов вже обурюється з трибуни «гоніннями на православну церкву і порушення прав людини в Чорногорії». Але, що найважливіше в гнівних тирадах Гаврілова, так це те, що дані «гоніння» нібито ставлять під сумнів безпеку росіян на території Чорногорії!
    Забавно, але як у випадку з французькими сирами і польськими яблуками, Росія вирішила вступити на шкоду самим же росіянам і оголосити про те, що туристичні авіарейси в Чорногорію не будуть відновлюватися. Що ж, туристична Чукотка чекає, але …
    Але навіть не це найцікавіше в заявах Гаврілова, а саме те, хто їх зробив. Адже саме Сєргєй Гаврілов курирував пропагандистський проект відправки гуманітарної допомоги до Києво-Печерської Лаври, охоплену коронавірусом (варто зазначити, з вини самих священнослужителів РПЦвУ). Як відомо, цей проект накрився мідним тазом, в чому Гаврілов поспішив звинуватити, неймовірно, але екс-президента України Петра Порошенка.
    Не виключено, що наступним кроком цього діяча гібридного фронту стане відправка гуманітарного вантажу вже Сербській православній церкві в Чорногорію, що так само буде носити на меті дестабілізацію обстановки в країні і підвищення градусу кипіння в суспільстві.
    Адже хто-хто, а Сєргєй Гаврілов на дестабілізації суспільно-громадському обстановки «собаку з’їв». Нагадаю, що саме цей персонаж в минулому році став каталізатором масштабних протестів в Грузії, що спровокувало грузинське суспільство вийти на вулиці Тбілісі, своїм відвідуванням парламенту, заняттям крісла спікера і зверненням російською мовою до присутніх парламентаріїв.
    Що особливо примітно, тоді в Тбілісі проходила 26-я сесія Міжпарламентської асамблеї православ’я. Таким чином, провокації Гаврілова надали відтінки русофобії і релігійних мотивів – «грузинського богохульства».
    Відомо, що використання релігії для досягнення цілей на зовнішньополітичних рубежах зараз Росією практикується повсюдно. Від України і до Чорногорії, сценарії дуже схожі між собою і ця схожість є тим елементом передбачуваності агентів в рясах, яку можна використовувати в свою користь.
    Як то кажуть, попереджений – озброєний. Але чи так це? Дуже на це хочу сподіватися.
    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне