П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Провінційні парафії РПЦ бунтують проти поборів патріархії під час карантину

    У провінційних парафіях РПЦ зростають протестні настрої через необхідність продовжувати перерахування платежів в патріархію, вважає протодиякон Андрєй Кураєв. За його словами, доходи церковних парафій впали, але «центр» продовжує вимагати перерахування грошей.
    Як повідомляюь РосЗМІ, Андрєй Кураєв, заборонений в служінні патріархом Кірілом, вважає справжнім відкритий лист до патріарха від імені кліриків Самарської митрополії з протестом. «Справа не в тому, що в Самарській області якась аномалія. На умовах анонімності ми всі лицарі», – уточнив він.
    Кураєв уточнив, що провінційні священики чекають «послаблень», але їх немає. «Навіть в Москві, в патріаршій області, парафіям поки не оголошена “податкова амністія” з боку патріархії, і я нізвідки не чув, щоб були скасовані платежі в патріархію з провінційних єпархій. При цьому фіскальна політика самих єпископів різна. Є близько восьми випадків, відомих мені, коли єпископ повністю скасовував усі платежі на час карантину. Є кілька десятків випадків, коли єпископ у своїй єпархії споловинив “плани”. Є випадки, коли їх переносили, резервували на нормальні часи, які настануть у майбутньому. Але в більшості випадків формально відмін ще немає. У кращому випадку дзвонить хтось від імені єпископа і говорить: ну, ладно, так і бути, перерахували половину або ще щось … Але от щоб було чітке письмове розпорядження – таке вкрай рідко буває», – розповів протодиякон.
    Андрєй Кураєв помітив, що причиною невдоволення може бути непоінформованість простих священиків про те, куди ж ідуть гроші, що збираються ними. «Церковний бюджет непрозорий навіть для самої церкви. На що витрачають гроші конкретні єпископи, на що витрачає єпархія, на що витрачає патріарх – це повний чорний ящик. Ми цього не знаємо, і звідси виникає сумнів: а чи точно треба перераховувати. Якщо раніше була відмовка, що це треба на утримання семінарій, то зараз семінаристи розпущені по домівках, і тому ця стаття не працює. Синодальні відділи на самоокупності і з центрального бюджету мало що отримують. Тому непрозорість породжує здивування і протест», – підкреслив Андрєй Кураєв.

    Найсвіжіше

    Популярне