П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Проти митрополита Онуфрія порушена кримінальна справа»: Чи з'являться в Україні новини як в Греції чи Чорногорії?

    «Влада України порушила кримінальну справу проти митрополита Житомирського і Новоград-Волинського РПЦвУ Нікодима за порушення заборони на проведення релігійних служб в храмах в умовах обмежувальних заходів через коронавірус». «Митрополит Київський Онуфрій та кілька священиків Російської православної церкви в Україні доставлені в управління Нацполіції в Києві». Чи можуть новини з такими заголовками з’явитись в українських ЗМІ? М’яко кажучи, вони виглядатимуть для українців незвично.
    Але є такі країни, в яких такі новини виглядають нормально і вписуються у послідовність дій державних органів.
    Нещодавно влада Греції порушила кримінальну справу проти митрополита Керкірського Нектарія, мера міста Керкіра Меропи Ідре і голови муніципальної ради Димитріоса Металліноса за порушення заборони на проведення релігійних служб в храмах в умовах обмежувальних заходів через коронавірус.
    За словами прокурора суду першої інстанції Діонісіоса Лампрідіса, буде проведена судова процедура, передбачена для кожного громадянина, як для митрополита, так і для обраних посадових осіб, які були присутні на службі в храмі Святого Спиридона.
    Грецькі ЗМІ повідомляють, що митрополит Нектарій кілька днів тому закликав віруючих відправляти СМС з повідомленням, що вони йдуть займатися «фізичними вправами на вулиці або вигулювати домашніх тварин», а потім йти до церкви причащатися. У Греції заборонено пересування без нагальної потреби. Ті хто хоче кудись потрапити – відправляють СМС із метою виходу із дому.
    Митрополит обвинувачується в порушенні рішень уряду, що мають силу закону, і відповідних рішень міністрів освіти та охорони здоров’я, які, крім іншого, «забороняють присутність громадськості, служби, релігійні ритуали і всілякі релігійні церемонії у всіх без винятку місцях релігійного поклоніння всіх релігій».
    А в Чорногорії пішли ще далі. Місцева поліця затримали кількох священників Сербської православної церкви (аналог РПЦ в Україні) за порушення карантину. Серед затриманих – митрополит Чорногорський і Приморський Амфілохій. Той самий, до якого на допомогу їздив у Чорногорію митрополит РПЦвУ Онуфрій після Аммана, а російські спецслужби допомагали розхитувати Чорногорію.
    Священнослужителі дали свідчення в зв’язку з проведенням літургії у Вербну неділю в умовах складної епідеміологічної ситуації в країні, зокрема про те, що Амфілохій служив літургію в Златиці, одному з районів Подгориці.
    Раніше у чорногорській пресі звучала критика на адресу СПЦ в Чорногорії, де, незважаючи на складну епідеміологічну ситуацію, продовжували проводити обряди причастя.
    Сподіваємося, що українська влада матиме сміливість вчинити як в Греції чи Чорногорії. Тим більше, що приводів вже більше, ніж достатньо.

    Найсвіжіше

    Популярне