П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Фанатизм має мало спільного з вірою», – богослов прокоментував ситуацію з Лаврою

    «Фанатизм має мало спільного з вірою», – таку думку висловив Кирило Говорун, архімандрит, доктор філософських наук, передає Lіga.net.
    Він назвав кілька причин чому вбиває не лише ісламський фундаменталізм через «шахідів», але й православний фундаменталізм через самоназваних «мучеників».
    1) Це наслідок тенденції до фундаменталізму, який у РПЦвУ спостерігається протягом останніх п’яти років. Випадок Києво-Печерської Лаври і менш помітні випадки Почаївської Лаври і Іоновського монастиря в Києві, на жаль, не унікальні. Фундаменталістські релігійні осередки в інших країнах також стали найбільшим джерелом зараження.
    На початку епідемії серед найбільш постраждалих країн була Південна Корея. Там потужним джерелом поширення інфекції стала церква Шінчеонжі – одна з багатьох протестантських фундаменталістських сект в країні.
    Інший випадок – штат Нью-Йорк, який найсильніше в США постраждав від COVID-19. Найчисленніші випадки захворювання на душу населення в цьому штаті відбулися в графстві Рокланд. У самому місті Нью-Йорк друге за величиною захворювань місце – це парк Боро в Брукліні. Причина та ж – велика концентрація ортодоксальних іудеїв, для яких характерні фундаменталістські погляди.
    Богослов каже, що з самого початку помітив цю закономірність між COVID-19 і релігійним фундаменталізмом, і тому не був здивований, коли почали з’являтися сумні новини про заражених в монастирях УПЦ МП. Він зазначив, що фундаменталізм – це по суті релігійний фанатизм, який має мало спільного з вірою. Фундаменталізм відкидає можливість діалогу з сучасним суспільством.
    Фундаменталізм вдало імітує духовність, але є її спотворенням. Він тягне недовіру до науки, соціальних інститутів, розвиває параноїдальні настрої серед своїх послідовників і популяризує серед них різні конспірологічні теорії.
    У РПЦвУ фундаменталізм нав’язується штучно. При попередньому предстоятелі митрополиті Володимирі (Сабодані), ця Церква (РПЦвУ) була однією з найбільш відкритих і здорових в Україні і мала досить міцний імунітет проти фундаменталізму.
    А тепер за допомогою фундаменталізму керівники і спонсори церкви, використовуючи маніпулятивні ЗМІ на кшталт Союзу православних журналістів, намагаються налаштувати віруючих проти процесу об’єднання українського православ’я.
    Їх логіка така: цей процес об’єднання – штучний, здійснюється політиками і світовим лаштунками. Тому вірні повинні не піддаватися йому. Це типова Фундаменталістська логіка, яка частково спрацювала і загальмувала об’єднання українського православ’я.
    Але тепер саме ця логіка працює проти самої РПЦвУ і наражає на небезпеку велику кількість людей. Багато людей там вірять, що вірус придумало світове закулісся, щоб похитнути православ’я. Тобто це те саме закулісся, яке з їх точки зору стоїть за українською автокефалією. А вся їх ненависть до Вселенського патріархату перекинулася на ту політику обмежень, яку він запропонував.
    В результаті цієї ненависті, а також віри в нісенітницю і гордої самовпевненості ми отримали сплеск захворювань саме в фундаменталістських осередках. Це той класичний випадок, коли дурість і гріх самі себе карають.
    Зате ті українські церкви, в яких немає настільки ж яскраво вираженого фундаменталізму (це не означає, що його там взагалі немає), не страждають від епідемії в тій же мірі – тому що прислухаються до голосу фахівців і здорового глузду.
    2) Пояснення те ж саме: фундаменталізм, який серед іншого передбачає нонконформізм, тобто протиставлення себе державі. Тут з РПЦвУ злий жарт зіграв ще одну тезу з штучного наративу – про гнану церкву.
    Риторика гонінь і мучеництва стала настільки звичною для віруючих РПЦвУ, що деякі досвідчені маніпулятори швидко перенесли мучеництво від держави і «розкольників» на мучеництво від коронавирусу.
    Саме тому так багато людей легко сприйняли цю риторику. Тільки, на жаль, тепер загроза померти для них стала реальною, а не вигаданою. Крім того, вони, як правило, не усвідомлюючи цього, несуть смертельну загрозу і для інших людей.
    Є ще один момент. Вся риторика гоніння супроводжувалася постійним нагнітанням істерії серед віруючих РПЦвУ. Людей весь час штучно накручували. І тепер ця накопичена істерія вихлюпується на обмежувальні заходи і на державу, яка їх вводить.
    3) Я не хочу вказувати пальцем на конкретних осіб, а лише позначу критерії. Це церковні керівники та єрархи, які несуть відповідальність за свою паству, слову яких люди довіряють, і які своїми заявами і прикладом вплинули на поведінку людей таким чином, що ті піддалися небезпеці зараження самі і піддали їй своїх близьких.
    Це кожен, хто публічно сміявся над тими, хто і сам був обережний, й інших попереджав про небезпеку.
    Якщо говорити більш широко, то відповідальні за це також ті, хто насаджував в РПЦвУ фундаменталізм, який раніше цієї церкві не був притаманний і штучно ізолював її від українського суспільства та інших українських церков. Це і ієрархи, і церковні спікери, і маніпулятивні церковні ЗМІ, і, звичайно, олігархи, які все це щедро продовжують спонсорувати.

    Найсвіжіше

    Популярне